Sinds begin april ligt het schip Volendam in Rotterdam en is de thuisbasis voor ongeveer 1.200 Oekraïners. Foto: Bart Bos
Sinds begin april ligt het schip Volendam in Rotterdam en is de thuisbasis voor ongeveer 1.200 Oekraïners. Foto: Bart Bos

Cruiseschip Volendam huisvest gevluchte Oekraïense gezinnen nog tot 14 september

Algemeen 1.183 keer gelezen

Rotterdam - De gemeente Rotterdam verlengt de charterovereenkomst voor het schip Volendam van Holland America Line tot 14 september dit jaar. Dit houdt in dat Oekraïense gezinnen langer aan boord blijven gehuisvest. Sinds begin april is het schip de thuisbasis voor ongeveer 1.200 Oekraïners.

Het is de bedoeling dat het schip dat in Rotterdam ligt aangemeerd, uiteindelijk een tijdelijk onderkomen biedt aan ongeveer 1.500 Oekraïners. De opvang maakt onderdeel uit van de opdracht van de Nederlandse overheid om 50.000 mensen die de oorlog in hun thuisland zijn gevlucht, te huisvesten. 

De gemeente Rotterdam had het schip oorspronkelijk tot eind juni gecharterd, maar heeft gevraagd om het met 10 weken te verlengen. Volgens de charter-overeenkomst gaat Holland America Line drie maaltijden per dag serveren, biedt het opvang aan in privéhutten, levert het schoonmaakdiensten, biedt het toegang tot het gebruik van openbare ruimtes, fitnessfaciliteiten, internettoegang en andere benodigdheden. Volendam wordt bemand met ongeveer 650 bemanningsleden.

Om het voortzetten van de chartermissie mogelijk te maken, annuleert Holland America Line nog eens zes afvaarten op Volendam, waaronder cruises naar Noorwegen, de Britse eilanden en de Middellandse Zee. Gasten van geannuleerde cruises worden automatisch omgeboekt op vergelijkbare routes en hoeven geen contact op te nemen met Holland America Line. De cruisemaatschappij neemt zelf contact op over de opties. 

 ”We beseffen dat dit een teleurstelling is voor onze gasten die een reis hebben geboekt met Volendam deze zomer. Dit spijt ons”, zegt Beth Bodensteiner, Chief Commercial Officer van Holland America Line. “We waarderen hun begrip terwijl we met de stad Rotterdam werken aan deze belangrijke missie.”

Uit de krant