In Nederland is het switch off-moment in Rotterdam waar het wereldberoemde Depot Boijmans Van Beuningen op zwart gaat. Foto: Ossip van Duivenbode
In Nederland is het switch off-moment in Rotterdam waar het wereldberoemde Depot Boijmans Van Beuningen op zwart gaat. Foto: Ossip van Duivenbode

Earth Hour in Rotterdam: een uur het licht uit voor de aarde bij Depot Boijmans Van Beuningen

Algemeen 1.125 keer gelezen

Rotterdam - Op zaterdag 26 maart doen wereldwijd miljoenen mensen, bedrijven en gemeenten een uur het licht uit tijdens Earth Hour, een jaarlijks initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Van 20.30 tot 21.30 uur lokale tijd wordt daarmee een krachtig signaal afgegeven voor natuur en het klimaat. In deze uitdagende tijden biedt Earth Hour een moment van solidariteit om gezamenlijk stil te staan bij een duurzame en veilige toekomst voor iedereen. 

In Nederland is het switch off-moment in Rotterdam waar het wereldberoemde Depot Boijmans Van Beuningen op zwart gaat. Pianist Ruben Hein begeleidt het moment muzikaal. Stipt 20:30 gaat het geluid en licht abrupt uit. 

Vanaf 20:15 uur speelt pianist Ruben Hein een ingetogen muzikaal stuk en precies om 20:30 houdt de muziek op en gaat het licht van het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam tot 21:30 uit. WWF staat met de wereldwijde campagne stil bij onze planeet en iedereen die er leeft.

Fascinatie voor het donker
“Mijn fascinatie voor de nacht en donkerte is tweeledig. De nacht is de perfecte voedingsbodem voor fantasie en creativiteit”, vertelt Ruben Hein. “Haar mysterie, charme en stilte is in te vullen naar eigen inzicht en geeft ruimte tot denken en maken.”

De nacht is ook de tijd waarin de natuur tot leven komt. Ruben: “Naast muzikant ben ik ook fanatiek vogelaar. Veel vogels migreren ‘s-nachts, met behulp van sterren en maan, herkenningspunten in het landschap en het aardmagnetisch veld, maar lichtvervuiling is een groot probleem. Vogels raken gedesoriënteerd en daardoor leggen ze grotere afstanden af tijdens hun reis waardoor ze verzwakken of zelfs sterven. Met initiatieven als Earth Hour kunnen we mensen bewuster en enthousiast maken van het belang en de schoonheid van het donker.” 

Licht uit, duurzaamheid aan
Earth Hour is bekend van het uitzetten van het licht en roept mensen op zelf ook een knop om te zetten en iets duurzamer in het leven te staan. Het Wereld Natuur Fonds wil mensen inspireren meer in balans met onze aarde en meer in harmonie met natuur te leven. En dat kan op verschillende manieren zoals: het opvangen van regenwater om kamerplanten water te geven; de verwarming een graadje lager zetten om energie te besparen; de was buiten drogen in plaats van altijd in de droger; door iets vaker plantaardig te eten.

WWF-Ambassadeur André Kuipers: “Laten we zuinig zijn op onze planeet en de natuur. Ik draag ook mijn steentje bij en zet natuurlijk tijdens Earth Hour het licht een uur uit. Zondag ga ik een frisse neus halen op het strand om daar zwerfvuil op te rapen.”

Vorig jaar namen miljoenen mensen, bedrijven en organisaties deel in ruim 190 landen. Ook in Nederland is Earth Hour uitgegroeid tot een begrip. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is de drijvende kracht achter het initiatief, maar inmiddels worden in het hele land spontaan evenementen georganiseerd; van akoestische concerten en lampionnentochten tot romantische etentjes bij kaarslicht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant