Trainer Fabian Resida en jeugdspeler Yahzion Cardoze.
Trainer Fabian Resida en jeugdspeler Yahzion Cardoze. "Al snel van twee keer weer naar drie keer per week trainen." (Foto: Emile Hilgers)

Puzzelen voor nieuwe trainingsroosters bij sportende jeugd

Algemeen 100 keer gelezen

Rotterdam - Jeugdsporters konden vanaf vorige week dinsdag als eersten weer wat vaker sporten door de eerste versoepeling van de coronamaatregelen. Kort erna, vanaf zaterdag, mochten ook volwassenen weer binnen en buiten sporten.

Voor veel verenigingen betekende dat puzzelen om de extra uren eerlijk te verdelen over alle groepen. “Sommige trainden door de avondlockdown ’s ochtends vanaf half zeven”, vertelt Claudia Baervelt, bestuurslid Jeugd bij HC Rotterdam. “Nu kan er door de versoepelingen van vrijdag weer op normale tijden getraind worden.”

Ook bij Spartaan’20, met circa vijftig jeugdteams. was het schakelen. Gelukkig maar voor korte tijd. Jeugdvoorzitter Michel Spiering: “We hebben de weer beschikbare avonduren zo eerlijk mogelijk verdeeld. Alle groepen trainden vorige week niet drie keer een uur en een kwartier, maar twee keer een uur.”

Trainer Fabian Resida was al lang blij dat zijn selectie tot 13 jaar weer in de vroege avond konden trainen. “Dat er nog geen competitiewedstrijden zijn is niet heel erg op deze leeftijd. Geef ze een bal, en ze willen winnen.”

Jongens 13-1 van Spartaan’20 speelt in de landelijke competitie tegen jeugdteams van betaald voetbalorganisaties. Nu alleen onderlinge wedstrijden mogelijk zijn, zijn de tegenstanders clubgenoten en staat er niets op het spel. Toch hoeft trainer Fabian Resida de jongens niet extra te motiveren. “Er wordt fel getraind, deze jongens willen beter worden.”

“Interne wedstrijden kunnen ook leerzaam zijn”, aldus de oefenmeester. “Op dit niveau spelen vraagt om intrinsieke motivatie. Ze leren hier niet alleen voetballen, er komt veel meer bij kijken. Deze jongens willen beter worden, hebben een doel.”

“Natuurlijk is het jammer dat er geen competitiewedstrijden zijn”, zegt jeugdlid Yahzion Cardoze. “Maar het is ook leuk om tegen teamgenoten te spelen of tegen een andere groep van onze club. En gelukkig trainen we weer ’s avonds.”
Dit is het derde seizoen bij Spartaan’20 voor de 11-jarige Yahzion. “Voetbal is belangrijk”, zegt hij. “Ik leer hier stappen te maken in mijn ontwikkeling. Mijn doel is een goede voetballer te worden en zorgen dat mijn familie trots op mij kan zijn. Of ik bij Feyenoord wil spelen? Zeker, of hoger. Mijn voorbeeld is Paul Pogba, die speelt bij Manchester United.”

Ongeacht bij welke club Yahzion zal schitteren, is Resida nu al trots. Op ál zijn pupillen. “Ik vind het knap hoe de jeugd zich aanpast in deze tijd. Ze hebben niet alleen bij de sport met beperkingen te maken, maar ook op school en thuis. Als club proberen wij de jongens zo goed mogelijk te begeleiden. Ook al is dat de laatste tijd moeilijk door de beperkingen. Je moet creatief zijn, door bijvoorbeeld binnen de club wedstrijdjes te organiseren. Corona is er al twee jaar, we hebben dit al een paar keer meegemaakt.”

Uit de krant