De opnamen van stad, haven en het omliggende landschap zijn steeds heel gedetailleerd en zonder wolkenschaduwen. Foto's: Sky Pictures
De opnamen van stad, haven en het omliggende landschap zijn steeds heel gedetailleerd en zonder wolkenschaduwen. Foto's: Sky Pictures

Veelkleurig Rotterdam en Rijnmond vanuit de lucht gezien

do 13 jan 2022, 20:26 Algemeen

Rotterdam - ‘Rotterdam de Stad en Haven vanuit de Lucht’ is de titel van een nieuw en kleurige fotoboek over de Maasstad, zijn imposante haven- en industriegebied en de historische steden langs de Waterweg. Het tweetalige boek (Ned/Eng) telt 160 pagina´s met stuk voor stuk glasheldere luchtfoto’s.

Voor het boek vloog fotograaf Izak van Maldegem van Sky Pictures afgelopen zomer en najaar van oost naar west over het gebied: vanaf de bron van de Rotte nabij Moerkapelle, via de Rottemeren en hartje Rotterdam en vervolgens boven de Maas en de Nieuwe Waterweg naar de ultramoderne terminals van de Tweede Maasvlakte. En zo is ook de opbouw van het boek geworden. 

De foto’s zijn allemaal voorzien van korte verklarende teksten, geschreven door Jaap Luikenaar die zelf ruim twintig jaar in de haven heeft gewerkt.

Van bovenaf zijn de markante Rotterdamse gebouwen onmiddellijk herkenbaar. Het Centraal Station, de Euromast en de wolkenkrabbers op de Kop van Zuid en de Wilhelminapier natuurlijk, maar ook het nieuwe spiegelende Depot van museum Boijmans Van Beuningen, de Markthal, het Witte Huis, de kubuswoningen (ook wel ‘Blaakse Bos’) en De Kuip. 

Mainport Rotterdam
Indrukwekkend en veelzijdig zijn de foto’s van mainport Rotterdam als grootste haven van Europa. Met schepen in alle soorten en maten, veelkleurige containerterminals, stoere raffinaderijen en chemische plants en talloze olieopslagtanks als ronde witte pillendoosjes van vroeger. Wat opvalt is ook de enorme hoeveelheid zonnepanelen op distributiecentra en koelhuizen.

In de haven lijkt alles logisch gerangschikt. Dat geldt evenzo voor het omvangrijke, honderden kilometers lange havennetwerk van wegen, rails, vaarwegen, bruggen en tunnels, inclusief de nieuwe Blankenburgverbinding nabij Rozenburg.

In het fotoboek komen niet alleen de haven en industrie aan de zuidoever van de rivier aan bod. Aan de noordkant hebben ook de oude stadskernen en havenbekkens van Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland een mooie plek in het boek gekregen. 

Fotovluchten
Fotograaf Van Maldegem vliegt en fotografeert vooral bij helder weer en een wolkenloze lucht. Daardoor zijn de opnamen van stad, haven en het omliggende landschap steeds heel gedetailleerd en zonder wolkenschaduwen. Vanuit een éénmotorige Cessna heeft Van Maldegem tijdens zijn fotovluchten boven Rijnmond meer dan 2000 messcherpe foto’s geschoten. Meestal vanaf zo’n 300 meter hoogte. Ondanks zijn jarenlange ervaring raakt hij ook zelf nog steeds onder de indruk als hij boven het gebied vliegt. “Iedereen die er bij helder weer op weg naar zijn vakantiebestemming overheen heeft gevlogen, zal de beelden herkennen. En dan blijkt dat ook vanuit de lucht stad, haven en de Rijnmond-regio sterk met elkaar samenhangen en één geheel vormen.”

Het fotoboek is door zijn grote diversiteit aan onderwerpen zowel bestemd voor het grote publiek als voor zakelijk gebruik. In het onderwijs kan het dienen als ‘illustratie’ bij een aardrijkskunde- of economie les.

Rotterdam de Stad en de Haven vanuit de Lucht is te koop in de boekhandel (ook online). Het fotoboek is tevens verkrijgbaar via webwinkel Sky Pictures . Het boek is een (hardcover) uitgave van Sky Pictures in Arnemuiden.

Uit de krant