Zo lopen Rotterdamse ouderen niet langer een essentiële aanvulling op hun inkomen mis. Foto's: Mischa Mannot
Zo lopen Rotterdamse ouderen niet langer een essentiële aanvulling op hun inkomen mis. Foto's: Mischa Mannot

Al 120 oudere Rotterdammers geholpen met rondkomen

wo 24 nov 2021, 16:39 Algemeen 577 keer gelezen

Rotterdam - Afgelopen dinsdag is de allereerste Week van het Extraatje010 gestart. In de Centrale Bibliotheek zijn bijna 120 Rotterdamse 55-plussers geholpen met rondkomen. Zij bleken recht te hebben op een of meerdere financiële extraatjes, maar wisten daar eerder niet van of hadden moeite met het (digitaal) aanvragen. 

Nog tot en met maandag 29 november kunnen Rotterdammers die moeite hebben om rond te komen, gratis terecht bij verschillende spreekuren in onder andere Huizen van de Wijk. Daar worden ze direct geholpen bij het onderzoeken op welke extraatjes ze recht hebben en bij het aanvragen ervan. 

Paar honderd euro per jaar 
In Rotterdam zijn er verschillende financiële regelingen om inwoners te helpen rondkomen. Maar nog lang niet iedereen die recht heeft op zo’n financieel extraatje, maakt daar ook gebruik van. Zonde, want soms gaat het om wel een paar honderd euro per jaar. Daarom organiseren Netwerk Digitale Inclusie 55+ en gemeente Rotterdam van 23 t/m 29 november de allereerste Week van het Extraatje010.
Tijdens de lancering afgelopen dinsdag informeerde gemeente Rotterdam bezoekers over de Bijzondere bijstand, Kwijtschelding van de afvalstoffenheffing en het AOW-tegoed. En de Sociale Verzekeringsbank bepaalde of bezoekers recht hebben op de Aanvullende Inkomensondersteuning voor AOW-gerechtigden (de AIO).

Een week lang hulp met aanvragen 
Omdat het systeem van aanvragen van financiële regelingen niet altijd makkelijk is, kunnen inwoners daar ook hulp bij krijgen. Zowel met het gebruik van een computer, als bij het invullen van de benodigde gegevens. Van 23 t/m 29 november zijn er in iedere Rotterdamse wijk gratis spreekuren waar inwoners geholpen worden met hun aanvraag. Bel voor de precieze tijden en locaties naar de welzijnsorganisatie in de wijk, of kijk op hun website (voor Hoogvliet, Pernis, Charlois, Hillegersberg-Schiebroek en Kralingen Crooswijk is dat Dock, voor Delfshaven, Centrum en Overschie is dit WMO Radar, voor Prins Alexander is het Buurtwerk, voor IJsselmonde PIT 010, voor Feijenoord Humanitas, voor Noord SOL en voor Rozenburg DIA).

Een geslaagde start 
Vrijwel alle 120 bezoekers van de lancering in de Centrale Bibliotheek liepen met een lach naar buiten. Ze gingen niet alleen met extra inkomen, maar ook met een klein cadeautje naar huis. Daarnaast zijn ruim 50 bezoekers geholpen met vragen over digitale apparaten, vaardigheden of bijvoorbeeld veilig internetten. Bij vrijwel iedere stand was ook ruimte voor een gezellig praatje en regelmatig klonk een lach- en applaussalvo als weer iemand geluk had met het dobbelspel. Het was in deze vreemde tijd op meerdere manieren een hoognodig en welkom bezoek voor Rotterdamse ouderen.

Uit de krant