Van links naar rechts Ingrid, Mariënne, Mereille, Anneke, Ruben.Foto: Joop van der Hor
Van links naar rechts Ingrid, Mariënne, Mereille, Anneke, Ruben.Foto: Joop van der Hor

Stralende lach van haar jongens (m/v) is de beloning van Anneke Burger

Algemeen 1.132 keer gelezen

Hoogvliet - Anneke Burger (62) woont haar leven lang in Rozenburg maar doordeweeks veelal te vinden in ‘Het Fietscafé’ aan de Aveling 514 in Hoogvliet. Ze is begeleidster bij de ASVZ. 

Door Joop van der Hor

Vraag het aan de medewerkers van deze specialistische zorginstelling en nagenoeg niemand weet waar deze afkorting voor staat. ASVZ is gewoon een begrip, een interlevensbeschouwende stichting voor iedereen met een verstandelijke beperking: jong en oud, licht en zwaar verstandelijk beperkt. 

Toch maar even verder vragen: de afkorting staat voor: Algemene Stichting Voor Zorg, zorg dus voor mensen met een verstandelijke beperking. Anneke is speciaal op haar vrije dag naar het Fietscafé gekomen want ze laat geen kans onbenut om reclame te maken voor de prachtige lunchroom die te vinden is naast de fietsenreparatiedienst, de fietsenwinkel en wasserette en vooral om ‘haar jongens’ te promoten. Samen met collega Mariënne de Knegt (52) is zij de stuwende kracht van Het Fietscafé. 

“We waren net gereed met de inrichting van de koffiecorner annex lunchroom, en de verf op de muren amper droog, toen de coronapandemie uitbrak. ‘Mijn jongens’ zoals ik ze allemaal noem, dus ook de meiden, waren enorm teleurgesteld. Zoveel werk verricht met elkaar en toen van de ene op de andere dag moest alles dicht en op slot. Inmiddels zijn we weer aan het opstarten.”

Anneke ratelt door, er komt geen einde aan de superlatieven die zij over het personeel, vaste begeleiding en management uitstrooit. “We zijn met elkaar door een diep dal gegaan maar hebben nooit de moed laten zakken. Mijn beloning is een stralende lach van ‘mijn jongens.’”

“Werk hebben of een andere vorm van zinvolle dagbesteding is voor iedereen belangrijk. Het geeft je de mogelijkheid andere mensen te ontmoeten en jezelf te ontplooien. Hier werken betekent dat je naast het leren van het horecavak ook klanten bedient, service verleent en sociale contacten legt. We zijn op werkdagen geopend van 09.30 tot 16.00 uur. Hier loop je binnen voor een verse jus, kop koffie of thee met cake of appeltaart uit eigen bakkerij. Maar ook voor een sandwich gezond of tonijn, tosti, soep en uitsmijter tegen zeer schappelijke prijzen. Extra handjes kunnen we overigens altijd gebruiken.”

De ambulancebroeders weten het Fietscafé overigens al wel te vinden. Met enige regelmaat stappen de verpleegkundigen binnen. Om een lekkere verse ‘Coffee to Go’ te kopen.

Mensen die deze week het Fietscafé bezoeken krijgen een gratis kop koffie of thee als ze dit artikel tonen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant