Ad van de Donk: ‘De betere bioscoopfilms en art house, maar nooit moeilijk.’
Ad van de Donk: ‘De betere bioscoopfilms en art house, maar nooit moeilijk.’

Voor een mooie film ga je op bezoek ‘bij Ad’ van Podium Islemunda

Algemeen 1.167 keer gelezen

Rotterdam - Vaste bezoekers kijken er elke week naar uit: bij Podium Islemunda is het goed filmkijken. Vooral door het kleinschalige en het gastheerschap van programmeur Ad van de Donk (68). De drempel is er laag, de films mooi en toegankelijk.

Door Helmut de Hoogh

Alleen al door zijn uiterlijk is Ad van de Donk (68) een markante persoonlijkheid. Altijd onberispelijk gekleed in een donker pak, het aangezicht getooid met een strak geknipte baard en hippe bril.

Naar de film gaan bij Podium Islemunda is op bezoek gaan ‘bij Ad’. Van de Donk heet zijn publiek welkom bij binnenkomst en start nooit een film zonder een persoonlijke introductie. Het levert hem een betrokken en doorgaans tevreden publiek op. Na afloop laat de programmeur zich graag persoonlijk bedanken. “Soms zijn ze ontroerd, een andere keer verontwaardigd, maar altijd is er de passie voor de cinema.”

Zijn tongval verraadt zijn afkomst. Zo’n 35 jaar runde Van de Donk een filmtheater in het Brabantse Oosterhout met een vergelijkbaar aantal inwoners als de wijk IJsselmonde (zo’n 60.000). Kort nadat hij naar Rotterdam verhuisde, ging Podium Islemunda open waar hij in vanaf maart 2014 de eerste films ging draaien. Het culturele centrum omvat een theater- en muziekzaal met 120 stoelen, de filmzaal met 50 stoelen, vijf studio’s en een brasserie. De verhuizing bevalt Van de Donk prima: “Meer mensen zeggen hier goedendag op straat. Ook wordt mijn kleding hier meer op prijs gesteld. Ik voelde me in Rotterdam gelijk thuis.”

Van de Donk bezoekt jaarlijks het Filmfestival Rotterdam en is vaak te vinden in LantarenVenster, vlakbij zijn huis op Katendrecht. Alleen de allerbeste van de ruim honderd films die hij in een jaar ziet, komen naar Podium Islemunda. “Voor de kinderen op woensdagmiddag kies ik vaak Nederlandstalige animatiefilms. Ze hebben verschillende culturele achtergronden. Zo leren ze beter Nederlands.” Voor de volwassenen op vrijdagavond kiest Van de Donk graag ‘feel good films’. “We draaien de betere bioscoopfilms en art house, maar nooit moeilijk. We houden het altijd toegankelijk voor het publiek in deze wijk.” 

Pareltjes in de programmering van de komende tijd zijn onder meer ‘The Father’ met Oscarwinnaar Anthony Hopkins (november) en de Deens-Nederlandse topfilm ‘Druk’ met dronken leraren (december).
Van de Donk: “Als ik iets moois zie’, wil ik het delen. Als ik vroeger een mooie lp kocht, wilde ik dat iedereen kwam luisteren. Dat gevoel heb ik nog steeds.”
De coronatijd was voor Van de Donk minder zwaar dan voor zijn publiek, vertelt hij. “Gelukkig kon ik films blijven kijken. Toen het publiek op anderhalve meter van elkaar moest zitten, konden we draaien in de grote theater- en muziekzaal.”
Met pensioen wil de 68-jarige nog lang niet. “Door te werken hou ik een ‘open mind’. Bovendien ga ik er nog fanatieker films door kijken.”

Kijk voor informatie en reserveringen op islemunda.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant