De kick-off van de Talentklassen op Melanchthon Schiebroek. Foto: pr
De kick-off van de Talentklassen op Melanchthon Schiebroek. Foto: pr

Start Talentenklassen op Melanchthon Schiebroek

Algemeen 559 keer gelezen

Rotterdam - “Meester, meester, ik weet het! De zin ‘De jongen wilde leren voetballen’ betekent niet alleen dat die jongen het nog niet kan en dat hij het graag wil leren, maar kan ook betekenen dat hij graag voetballen wil die van leer zijn gemaakt, in plaats van voetballen die van plastic zijn gemaakt.” 

Burak is een van de dertig leerlingen van de Talentenklassen die vorige week zijn begonnen zijn op Melanchthon Schiebroek, een van de zes Rotterdamse vo-scholen die meedoen aan dit project. Hij zit in groep 8 van een basisschool in Crooswijk en woont met zijn ouders, broer en zusjes nog maar een paar jaar in Nederland. Hij is een slimme jongen met vwo-potentie, maar heeft een achterstand met leesvaardigheid en de woordenschat. Daarnaast heeft hij minder kaas gegeten van de binnens en buitens van de Nederlandse cultuur.

De kans bestaat dat Burak straks naar een brugklas in het voortgezet onderwijs onder zijn niveau gaat. En om dat te voorkomen, komt hij dit schooljaar elke woensdagmiddag, in zijn vrije tijd, naar Melanchthon Schiebroek (voortgezet onderwijs), om te werken aan onder meer zijn leesvaardigheid, zijn woordenschat, ‘het leren leren’, krijgt een vleug cultuur mee en went aan de do’s & dont’s van het voortgezet onderwijs. Docent Nederlands Anne-Wil Ceelen geeft voor het derde jaar les aan de Talentenklassen. 

Ceelen: “Zo heerlijk om te doen, ik krijg er echt energie van. De leerlingen zijn heel leergierig en enthousiast, dat is prettig werken.” Ze benadrukt dat er in de lessen veel aandacht wordt geschonken aan de Nederlandse taal. “Ook is er veel tijd ingeruimd voor argumenteren en debatteren. Kritisch nadenken, iets van meerdere kanten bekijken, voor- en nadelen bedenken, en daarna goed je argumenten op een rijtje zetten, passende formuleringen erbij zoeken en dan met respect het debat aangaan met elkaar.”

Haar collega Nederlands Robert van Atten: “Daarnaast vinden we het ook belangrijk en leuk om ze kennis te laten maken met andere vakken. Ze krijgen bijvoorbeeld gastlessen Engels, wiskunde, aardrijkskunde, beeldende vorming en sport. We organiseren ook uitstapjes, bijvoorbeeld een interactieve rondleiding op het Hout- en Meubileringscollege hier in Schiebroek en we gaan ook met z’n allen naar de kersttoneel-uitvoering van Melanchthon Schiebroek.”

Ceelen stipt nog een ander punt aan: de rol van de ouders. “Altijd belangrijk natuurlijk, de ouderbetrokkenheid. De organisatie die het hele project van de Talentklassen organiseert, Sezer voor diversiteit, geeft op Melanchthon Schiebroek een tiental trainingen aan de ouders. Die krijgen dan bijvoorbeeld tips over hoe ze kunnen helpen bij het huiswerk van hun kinderen of worden gewezen op punten waar ze op moeten letten als ze straks een middelbare school uit gaan zoeken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant