De Breytenbachboom aan de Westersingel is een van de twaalf genomineerde bomen in de Boom van het Jaar 2021 verkiezing. Foto: Fred Marree
De Breytenbachboom aan de Westersingel is een van de twaalf genomineerde bomen in de Boom van het Jaar 2021 verkiezing. Foto: Fred Marree
Stemmen!

Breytenbachboom schiet omhoog bij verkiezing Boom van het Jaar, nog twee bomen in te halen Rotterdam!

Algemeen 882 keer gelezen

Rotterdam - Het gaat goed met de Rotterdamse lobby om de Breytenbachboom in de Westersingel Boom van het Jaar te laten worden. Een paar weken geleden kwamen we erachter dat de mooiste boom van stad nog maar enkele tientallen stemmen had, flink wat aanmoedigingen later zijn dat er al bijna duizend en staat de boom in de landelijke top drie!

De markante plataan op een schiereilandje aan de Westersingel, heeft sinds de tweede helft van de negentiende eeuw veel doorstaan, waaronder de Tweede Wereldoorlog. Het bombardement van 1940 heeft veel bomen verwoest. Maar deze boom, pal op de brandgrens van het verwoestende bombardement, staat er nog steeds.

De Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach doopte de boom op 22 juni 1986, tijdens het Poetry International Festival, tot ‘monument voor vrije gedachten’. Daarom noemen Rotterdammers 'm de Breytenbachboom. In 2014 werd er een plaquette onthuld en werd de boom omgedoopt tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’.

Op dit moment staan een kastanjeboom in Oudelande en een linde in Maasniel nog boven onze Breytenbachboom. Maar we hebben nog even om die twee sprietjes onze hielen te laten zien. Stem je ook nog even? Dat kan op deboomvanhetjaar.nl!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant