Afbeelding

John Kegel bewaarde kindertekeningen voor de Sint

Algemeen 62 keer gelezen

Bijna vijftig jaar geleden zag John Kegel met lede ogen hoe na de intocht van Sinterklaas in Rotterdam alle kindertekeningen uit het publiek verloren gingen. Dat zinde hem uiteraard niet. Hij ging de tekeningen zelf bewaren. En nu is er ook een mooie oplossing voor de toekomst op langere termijn. John stuurde deze ingezonden brief naar De Havenloods:

Rotterdam - Dankzij het Sint-Nicolaas Intocht Comité (SNIC) en honderden Zwarte Pieten zijn in de afgelopen jaren vele tekeningen voor Sinterklaas niet verloren gegaan.

Ik reed in 1967 te paard mee in de stoet en zag aan de kade en langs de route kinderen met een opgerolde tekening voor de Sint, vaak rillend van de kou of nat van de regen.

“Die kinderen hebben daar moeite voor gedaan”, dacht ik, “we moeten ze in hun waarde laten en belonen.” Maar ‘s avonds was er geen tekening meer te vinden. De Zwarte Pieten hadden ze in ontvangst genomen maar waar waren ze na afloop van de Intocht?

Na overleg met SNIC werden in de volgende jaren op mijn verzoek de tekeningen verzameld voor mij. Nu is er een collectie van zo’n 150 kindertekeningen.. In de afgelopen jaren zijn ze op diverse locaties in de stad ten toon gesteld..

Maar waar kunnen we de tekeningen, opgeborgen in twee tekenkoffers, voor de toekomst bewaren? Er was geen geschikte plek met toezicht te vinden. Totdat...ik dacht: ‘Het Stadsarchief (voorheen Gemeentearchief) heeft al een verzameling affiches van de Intocht, waarom kunnen daar geen tekeningen voor de Sint bij?’

Na enkele besprekingen was het op 26 juli 2016 voor elkaar: Het Stadsarchief heeft ze ‘verworven’ en zal ze voor de toekomst veilig stellen.

John Kegel. Oud-adviseur van het Sint-Nicolaas Intocht Comité.

Je kunt ingezonden stukken mailen naar redactie.hl@persgroep.nl of zelf op www.dehavenloods.nl plaatsen!

Uit de krant