Afbeelding

Gesneuveld in de strijd

Algemeen 55 keer gelezen

Rotterdam - De column van ZSM Oficier van Justitie Hélène du Croix uit De Havenloods van afgelopen week. De politie vindt na een inbraak een vinger. En daarna een verwarde man die een vinger mist...

‘Ik zag dat er een stuk vinger in de sluitnaad van het valraam zat.’ Dat lees je niet elke dag in een proces-verbaal van de politie. En vervolgens: ‘Ik heb deze vinger veiliggesteld, gewaarmerkt en in beslag genomen. Op het politiebureau heb ik de aangetroffen vinger bemonsterd op DNA-materiaal.’ Deze niet alledaagse ontdekking werd gedaan door een politiemedewerker van het team forensische opsporing. Hij deed onderzoek in een bedrijfspand, na melding van een inbraak. Eerder die ochtend kwam er een huiselijk geweld-melding binnen bij de politie. Een meerderjarige verdachte zou zijn moeder en broer thuis hebben bedreigd. De politie hield de man aan. Hij was verward, onder invloed van verdovende middelen en zat onder het bloed. Ook miste hij een vinger. Zijn moeder vertelde dat hij voor dag en dauw was thuisgekomen en daarna op z’n kamer drugs had gebruikt. Ruim een uur later was hij naar de woonkamer gegaan waar hij zijn moeder en broer zou hebben bedreigd. Pas bij zijn aanhouding door de politie, die naar de woning kwam omdat zijn broer de politie had gebeld, leek het verdachte toch wel een goed idee om medische hulp te zoeken. Onder politiebegeleiding ging hij naar een ziekenhuis. Later verklaarde hij in zijn verhoor over de inbraak in het bedrijfspand, waar hij – uiteraard – ook van werd verdacht. Hij was onder invloed van drank en drugs op pad gegaan en tegen vijf uur ‘s nachts bij een bedrijfspand beland waarvan hij dacht dat er wel wat te halen viel. Tegen de rechercheur zei hij: ‘Ik ben door het valraam naar binnen geklommen’. De rechercheur vroeg: ‘Heeft u er nog iets weggenomen?’ Hij antwoordde: ‘Nee, wel iets achtergelaten. Mijn vinger…’ Hij was ermee aan het raam blijven haken. In dit geval zijn eigen strijd tegen zijn drugsverslaving.

Terwijl ik dit schrijf zit hij al een tijdje in voorarrest. Zonder de drugs voelt hij zich inmiddels een stuk beter. Hij zag er op zitting dan ook beter uit vergeleken bij de man die op de foto’s van camerabeelden in het dossier te zien is. Hopelijk wint hij deze strijd, en houdt ‘ie het vol om drugsvrij te blijven!

Hélène du Croix is ZSM officier van justitie

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant