Afbeelding

De Borstelman maakt de Rotterdamse terrassen schoon

Algemeen 516 keer gelezen

Rotterdam - Paul van der Spek (65) uit Nieuw Terbregge begon anderhalf jaar geleden als grap zijn bedrijfje: De Borstelman. Groene, gladde terrassen en vlonders ontdoet hij van groenaanslag. Hij heeft het drukker dan ooit. “Voor de veiligheid en het gemak van mensen.”

Vanuit een soort geintje begon Paul van der Spek, een modeondernemer in ruste, zijn bedrijf. Hij keek hoe zijn broer met borstels de groenaanslag op zijn houten terras in Terbregge aanpakte.

“Zonder de boel kapot of onder te spuiten, zoals dat met een hogedrukspuit vaak wel het geval is. We kennen deze vorm van groenaanpak nog niet echt.”

Tandenborstel

Je kunt de borstelmachine die De Borstelman gebruikt vergelijken met de elektrische tandenborstel van Oral B. “Hetzelfde bedrijfje zit achter de borstelmachines die ik heb”, laat Van der Spek weten.

Giftige goedjes

Door de verschillende hoogtes van borstels en ronddraaiende bewegingen wordt het oppervlakte optimaal gereinigd. De ondergrond wordt tegelijkertijd gereinigd en gepolijst. “Bovendien is het duurzaam. Er worden geen giftige goedjes gebruikt. Slechts wat water om de borstels het werk te laten doen. Onkruid pak ik aan met kokendheet water van 98 graden. Daarmee sterft de celstructuur van de plant.”

Blauwe plekken

“Het schoonmaken van terrassen is ook voor de veiligheid. Groenaanslag en mos op de ondergrond is super glad. Ik was eens bij een klant thuis, die trots zijn terras liet zien dat aangepakt moest worden. Hop, daar ging ie helemaal onderuit. Zijn lijf onder de blauwe plekken. Veel oudere mensen schakelen mij in.”

Stofzuiger

De zaken lopen goed. Van der Spek heeft twee 50-plussers op freelance-basis voor hem werken. “Ik doe de voorgesprekken en het zakelijke gedeelte. Zelf heb ik al heel wat terrasjes geborsteld. Nu doe ik de prijsvoorstellen. Het bedrag ligt vanaf 5,00 euro per vierkante meter, afhankelijk van de mate van vervuiling en de te borstelen oppervlakte. De borstelmachine waar wij als een soort stofzuiger achter lopen, werkt op elektriciteit.”

Modewinkel

Van der Spek had vroeger in Schiedam, in hetzelfde pand waar Hans Breukhoven zijn Free Record Shop begon, een modewinkel. Hij is met pensioen en nu de Borstelman van Rotterdam. “In de stad zie ik dat terrassen van restaurant en cafés veel vuiligheid hebben. Op Funda zie je de mooiste huizen met vervuilde terrassen. Als De Borstelman pak ik dat aan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant