Afbeelding

‘Misschien leuk als de openingstijden van het milieupark verruimd worden’

Algemeen 109 keer gelezen

Rotterdam - Dit is de column van Peter Steenbergen uit De Havenloods van deze week.

‘Het is weer voorjaar. Vogels werken zich uit de naad om het nest op orde te krijgen. Menig Rotterdammer komt in actie zodra de eerste zonnestralen zich aandienen. Als een soort huismus richt de heer des huizes zich op zijn vrije zaterdag eerst op de tuin om vervolgens de schuur en garage grondig op te ruimen. Na het nodige snoeiwerk en een rondje hogedrukreiniger over het terras, de buitenkeuken en loungeset haalt de man zijn leaseauto leeg. Want voorjaar betekent schoonmaken, opruimen en heel veel weggooien. Ook vrouwlief doet mee met als resultaat een heerlijk opgeruimd huis. Alles wat in eerste instantie absoluut niet weg mocht maar wel al jaren ongebruikt op de bovenste plank staat te verstoffen, gaat op een grote stapel. Evenals bergen kledingstukken die helemaal uit de mode zijn.
Met de van de buurman geleende aanhanger vol tuinafval, een achterbak vol oud papier, glas, lege batterijen, plastic en blikken met hard geworden verf, en vuilniszakken vol kleding op de achterbank, haast de man zich naar het milieupark om het afval - keurig gescheiden - aan te bieden. Na het opsommen van de inhoud van auto en aanhanger volgt een reactie van de doorgaans vriendelijke medewerker: een serie containernummers die corresponderen met het meegebrachte afval. Vooral container 13, restafval, is populair. Zo, dat ruimt lekker op! Thuisgekomen blijkt er toch nog wat te zijn achtergebleven in de garage: spullen die nog goed te gebruiken zijn. Een enkel twijfelgevalletje, maar zeker genoeg om een aardige kraam te vullen. Koningsdag valt niet voor niets net ná de grote schoonmaak.
Als de vrijmarkt is afgelopen, blijkt dat er toch veel rommel in de kraam is achtergebleven. De man wil, na het succes van zijn eerdere bezoek, nog snel voor 17.15 uur naar het milieupark om alles weg te brengen. Net op tijd herinnert hij zich dat het milieupark op Koningsdag niet geopend is. Trouwens ook niet op zondag en maandag. Van mij mogen – misschien leuk als proef van april tot oktober - de openingstijden van het milieupark verruimd worden: alle dagen open en enkele dagen zelfs tot 21.00 uur. Geen koopavonden, maar weggooiavonden. Dan heeft echt niemand meer een excuus om er een rommeltje van te maken en afval op straat te dumpen.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant