Het keerpunt, met links vooraan Paul Streep van PAC, die eerste werd bij de mannen 60+ en 'overall' zeventiende. (Foto: Cor Berrevoets/PAC)
Het keerpunt, met links vooraan Paul Streep van PAC, die eerste werd bij de mannen 60+ en 'overall' zeventiende. (Foto: Cor Berrevoets/PAC)

‘Crossen doe je niet op tijd’, wel voor kracht en afwisseling

Algemeen 121 keer gelezen

Rotterdam - Met bijna twee minuten voorsprong finishte Timo de Geus zondagochtend als winnaar van de Dickie Kloos cross. Al aan het begin van het parcours, na het strandje bij de Kralings Plas en de eerste onverharde paden, liep hij afgetekend op kop. Zijn resultaat - 24.39 minuten - was voor hem niet belangrijk. “Crossen doe je niet op tijd.”

Door Emile Hilgers
“Mooi rondje”, oordeelde de winnaar over bijna zeven kilometer lange parcours dat atletiekvereniging PAC had uitgestippeld. “Eén en al modder, dus moeilijk lopen. In de winter doe ik veel crossen, gisteren ook een in Dordrecht. Goed om kracht op te bouwen voor de wegwedstrijden.”

Ook voor Martin Vandermesch (18) van de EUR Roadrunners was de tijd niet het belangrijkst. Hij haalde bij de senioren de achtste plaats in 29.07 minuten maar moest drie 35-plussers voor laten. “Elfde plaats, net als vorige maand in een cross hier”, concludeerde de Fransman. “Ik ben tevreden, ondanks dat ik een halve minuut langzamer was. Misschien omdat ik de afgelopen weken hard getraind heb. En er was vandaag meer modder. Soms moest je plassen omzeilen, waardoor ik snelheid verloor.”

Ook Vandermesch noemt crossen een goede training voor wegwedstrijden, in zijn geval vooral duathlons en triathlons. “In Le Havre liep ik vorge week 10 kilometer in 39 minuten, een persoonlijk record”, vertelt hij over zijn programma. In Rotterdam loopt de eerstejaars student aan de Erasmus Universiteit binnenkort de Bruggenloop, waarvan hij het parcours al met een clubmaatje heeft verkend. Voor volgend voorjaar staat de 10 kilometer van de Rotterdam Marathon op zijn lijstje.

“Bij PAC vinden we het belangrijk om niet alleen op de weg of de atletiekbaan hard te lopen”, legt vrijwilliger en looptrainer Gerard Jan de Ruiter uit. “Het lopen op een andere ondergrond maakt je sterker. Daarnaast is het ook de lol van de afwisseling, je loopt weer eens in een heel andere omgeving.”

De Dickie Kroos cross is vernoemd ter nagedachtenis aan een vrijwilligster die tientallen jaren heeft geholpen met de organisatie van wedstrijden, zelfs toen ze al ernstig ziek was. Er is ook een Najaarscross op hetzelfde parcours (dit jaar op 29 oktober). “PAC had in januari ook de nieuwjaarscross, maar er zijn te weinig vrijwilligers om deze door te laten gaan”, aldus De Ruiter. “In de toekomst hopen we dat weer op te pakken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant