Afbeelding

‘Sommige mensen hebben gereedschap op zolder, bij mij liggen er plakboeken over Feyenoord’

Algemeen 248 keer gelezen

Rotterdam - Toen Feijenoord (nog met lange ij) kampioen werd in 1961, 1962 en vervolgens in 1963 de legendarische reis naar Lissabon maakte met in het kielzog twee schepen vol supporters, was Ton Marinus uit Schijndel (NB) verknocht aan de club uit Rotterdam-Zuid. “Ik denk dat het toen begonnen is ja. Je kunt me dus eigenlijk wel een successupporter noemen.”

Inmiddels woont Ton alweer een tijd in Gemert (”ook PSV-land”) en is de gehele zolder gereserveerd voor zijn geliefde Feyenoord. De afgelopen 50 jaar heeft hij zo’n beetje alles verzameld van de club, waaronder mappen vol met wedstrijdverslagen uit alle kranten, Panini-albums en elk boek dat met Feyenoord te maken heeft. Die verzamelwoede begon al ergens halverwege de jaren ‘60 toen Ton nog een ‘manneke’ was. “Ik zat op een kostschool, toen knipte al uit de kranten die daar lagen alleen de foto’s van Feyenoordspelers en ik hield in een schriftje altijd de uitslagen bij. Vanaf de jaren ‘70 ben ik alles wat er over Feyenoord verscheen uit kranten gaan knippen.” Dat doet Ton nog steeds, iedere week. En dat gaat best ver vertelt hij: “Elke vrijdag ga ik naar de kapper. Niet voor mijn haar, maar om het AD van de hele week te halen. Een zus van mij heeft de Volkskrant, dus zij bewaart die voor me. Mijn andere zus bewaart De Limburger. De Telegraaf heb ik een tijdje bijgehouden, maar dat werd te moeilijk dus die doe ik niet meer.” Wat hij met al die foto’s en de uitgeknipte verslagen doet? Die plakt hij in mappen, jaar in jaar uit, gerangschikt op seizoen. “Sommige mensen hebben gereedschap op zolder liggen, bij mij liggen er alleen maar plakboeken over Feyenoord.”

Zoon Mark is ook besmet door pa. “Hoe kun je nou voor Feyenoord zijn in Brabant, dan hoor je voor PSV te zijn,” horen ze wel eens. “Nou, dus niet.”

Europacup kaartje
Ton heeft ook het 30 kilo zware boek ‘Feyenoord de Grootste’, inclusief witte handschoentjes. “Hij is bijna niet hanteerbaar, maar ik heb hem wel!” Of dat zijn mooiste object in de verzameling is? “Nee, dat is een wedstrijdkaartje van de Europacupfinale uit 1970”, waar hij uiteindelijk zelf tot zijn grote spijt niet heen mocht, want hij moest zijn havo-examen doen. “Maar de anderen die wel gingen hebben toen voor mij allerlei souvenirs en dingen van Celtic meegenomen.”

Tijdens wedstrijden van Feyenoord houdt Ton nog altijd alle statistieken bij. Opstellingen, doelpunten, kaarten en ook de scheidsrechter. Zo ziet hij de patronen van Scheidsrechters die voor of tegen Feyenoord lijken te fluiten. “Kuipers fluit altijd veel tegen Feyenoord en voor PSV.”

“Ik ben altijd maar voor één ding zenuwachtig”, bekent hij. “Als Feyenoord tegen Ajax moet spelen lig ik al vier nachten van te voren wakker.” Ook voor ‘gewone’ wedstrijden spelen de zenuwen op. “Dat lijkt alleen maar erger te worden als je ouder wordt.” De liefde voor Feyenoord steekt Ton, die ruim 40 jaar werkzaam is geweest in het onderwijs als enige Feyenoorder tussen de PSV’ers, in ieder geval nooit onder stoelen of banken. “Als Feyenoord wint hangt hier de vlag buiten!”

Ton met het ruim 30 kilo zware boek 'Feyenoord de Grootste'
Een deel van de verzameling op zolder
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant