Afbeelding
Foto: Kitty Loduvica

Martijn heeft oog voor de mens

Algemeen 132 keer gelezen

Hoogvliet - Martijn verleent technische ondersteuning voor hulpmiddelen, software en hardware dat het bedrijf waar hij werkt levert. Het vak van Martijn is erg bijzonder voor een heel bijzondere doelgroep. Deze doelgroep betreft zowel jong als oud. Voor volledig blinde en slechtziende mensen zijn hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een loep of een braillemachine, vaak een redding om hun wereld een stukje groter te maken.

Dagelijks leven

Optelec, het bedrijf waar Martijn werkt, maakt deze hulpmiddelen, maar ook software en hardware om blinden en slechtzienden te kunnen ondersteunen in hun dagelijks leven. Optelec heeft ooit kantoor in Hoogvliet gehad, nu zitten ze al een tijdje in Barendrecht. Martijn werkt al ruim negen jaar met heel veel plezier bij dit bedrijf.

In zijn loopbaan binnen het bedrijf is hem een herinnering bijgebleven die een diepe indruk op hem achter heeft gelaten. “We kijken met mensen welke hulpmiddel het beste past bij ze, een vrouw in het bijzonder was vroeger onderwijzeres. Ze had er toch wel moeite om te accepteren dat ze het hulpmiddel meer nodig heeft dan ze zelf had gedacht.”

Dat maakt het niet altijd makkelijk, maar de dankbaarheid van haar, en van de vele andere mensen die Martijn mag helpen is wat hem drijft om dit te doen. “Het gaat erom dat mensen een bepaalde vragen of problemen hebben, het is een hulpmiddel dus mensen hebben het hard nodig en op het moment als je ze daarbij kunt helpen, dan geeft dat voldoening.”

Emotioneel

Juist omdat hij met een doelgroep werkt die afhankelijk is van bepaalde dingen, komt het ook voor dat hij mensen aan de telefoon krijgt die heel emotioneel zijn. Vooral als het iemand is die niet wist dat er meer aanbod is dan enkel een loep om beter te kunnen lezen, dat zijn mensen die heel dankbaar zijn omdat we laten zien dat er meer mogelijk is waardoor het dagelijks leven voor deze mensen makkelijker wordt.

Gesprekken

Binnen Optelec werken zowel ziende, als slechtziende en blinde mensen. “Het gaat niet anders dan met ziende collega’s. De gesprekken gaan niet anders dan bij een ziend persoon, wij zeggen ook tegen elkaar; Heb jij dat nog op tv gezien.” Het enige verschil is dat hij soms bij zijn collega’s op het computerscherm mee moet kijken als ze er even niet uitkomen. Dat komt zelden voor.

Passie

Door Martijns gedrevenheid en inlevingsvermogen in de klant, maar ook fijne omgang met mensen, mag hij sinds kort ook trainingen geven door heel het land. Hiermee probeert hij de mensen te bereiken en te informeren in wat Optelec te bieden heeft, bijvoorbeeld voor een software programma dat vergrotingen mogelijk maakt op de computer.

Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk en Martijn helpt daarbij. Zijn passie komt ook naar voren wanneer hij na zijn werk in de avond nog bij een klant langsgaat. “Soms is er een pakketje of heeft iemand een klein probleem, dan ga ik er nog even langs.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant