De bibliotheek van de Erasmus Universiteit. (Foto: Frank Hanswijk)
De bibliotheek van de Erasmus Universiteit. (Foto: Frank Hanswijk)

CPO Hooidrift en Universiteitsbibliotheekwinnaars Architectuurprijs 2017

Algemeen 80 keer gelezen

Rotterdam - Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis werden gisteren (woensdag 20 december) de juryprijs en de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt.


Onder leiding van voorzitter Chris van Langen heeft de vakjury zich gebogen over de longlist van 44 inzendingen. Daaruit selecteerde zij een shortlist van tien projecten die de actuele kwaliteit van de architectuur in Rotterdam het beste laten zien. Hieronder zijn opzienbarende gebouwtransformaties, nieuwbouw in de negentiende-eeuwse wijken, woningen die Rotterdammers in privaat opdrachtgeverschap realiseerden en meer. Van 5 november tot 5 december kon het publiek zijn stem uitbrengen op deze projecten.
De jury wees uit de shortlist twee eervolle vermeldingen en een winnaar aan. Voor de prijs kwamen alle gebouwen in aanmerking die tussen 1 juli 2016 en 1 juli 2017 in Rotterdam in gebruik zijn genomen. De winnaar van de juryprijs is CPO Hooidrift. De jury gelooft in het belang van architectuur die niet de gebaande paden volgt. Dit is cruciaal voor de ontwikkeling van de architectuur in het algemeen en voor de ontwikkeling van Rotterdam als eigenzinnige Großstadt. Voor wie biedt deze stad de ruimte om er initiatieven te nemen en te leven?
CPO Hooidrift laat zien dat Rotterdam ook gezinnen op nieuwe manieren de ruimte kan bieden. De jury is overtuigd van het belang van dit soort coöperatieve projecten in de stad en vindt dat CPO Hooidrift een schitterend voorbeeld stelt. Zij is ervan doordrongen dat de werkvorm van collectief opdrachtgeverschap om doorzettingsvermogen vraagt. CPO Hooidrift is geen icoon, maar wel een iconisch project in zijn betekenis voor de stad. De jury wees twee eervolle vermeldingen aan. Deze gingen naar: Het Industriegebouw en BlueCity010 Offices.

Publieksprijs
Zoals elk jaar kon het publiek ook nu weer zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs. Het publiek had de keuze uit een shortlist van tien, met uiteenlopende projecten als de circulaire transformatie van een tropisch zwemparadijs, een strategie om ongebruikte panden in te zetten voor een levendige en bruisende stad, misschien wel het smalste huisje van Rotterdam en een prachtige universiteitsbibliotheek. Er werd dit jaar uitbundig gestemd en veel mensen namen ook de moeite om hun stem te motiveren.
Met overweldigende meerderheid van stemmen was de universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit de winnaar. Het oorspronkelijke gebouw van architect Elffers uit 1968 was in de loop der jaren aangetast in zijn uitstraling en ruimtelijke kwaliteiten. Bovendien waren aanpassingen nodig om de huidige en toekomstige manier van studeren en werken in het gebouw te faciliteren. Het gerenoveerde gebouw biedt nu onderdak aan circa negentig studiewerkplekken en vijftig flexibele kantoorwerkplekken en de boekencollecties van de Universiteitsbibliotheek en het Rotterdamsch Leeskabinet. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid en daklichten laten licht binnenstromen. De beeldbepalende ramen in het gebouw van Elffers zijn behouden en gemoderniseerd. Binnen zijn sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten gekozen die het oorspronkelijke gebouw tot zijn recht laten komen. Met een nieuwe entree aan de Institutenlaan als belangrijkste as van de vernieuwde campus, kreeg het gebouw een passend en logisch adres. Het lijken vooral de gebruikers van de bibliotheek te zijn die massaal hebben gestemd en motivaties hebben ingestuurd. Voor de keuze om te transformeren in plaats van te kiezen voor sloop en nieuwbouw is veel waardering. Een stemmer schrijft: ‘Ik vind het geweldig dat een oud gebouw is behouden en niet tegen de grond is gegaan zoals zo veel gebouwen uit de jaren zestig en zeventig. De schoonheid van het gebouw is gebleven.’ En iemand anders: ‘De oude charme is niet zoekgeraakt, maar alleen maar opgepoetst.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant