Foto: Thijs Wolzak.
Foto: Thijs Wolzak.

Walvissen houden oogje in het zeil in Zwemcentrum Rotterdam

Algemeen 103 keer gelezen

Rotterdam - Psychologisch onderzoek wijst uit dat afbeeldingen van ogen een positief effect hebben op de sociale veiligheid. En dus houden vriendelijke walvissen de wacht in het hagelnieuwe Zwemcentrum Rotterdam.


De publieke ruimte rond het zwembad moet een prettige en veilige uitstraling krijgen. Het entreegebied behoeft speciale aandacht. Als bezoeker kom je het zwembad binnen in een onbemande hal met een trap en lift. Pas op de eerste verdieping bevinden zich horeca, kaartverkoop en toegang tot de zwembaden. Hoe zorg je ervoor dat je je welkom voelt, maar ook veilig in de entreehal?

Er is gekozen om het zwembad en haar bezoekers met elkaar te verbinden door middel van een eigenzinnig welkom. “Voor de wanden van de entreehal creëerden we een doorlopend beeld waarin handgetekende illustratie en 3D-gemanipuleerde grafiek gecombineerd worden. De meeste beeldelementen verwacht je wel in een zwembad: sport en spel, grafische belijning, felgekleurde vlotterlijnen, tegels, waterstroming en reflectie. In dit samenspel duiken ook drie walvissen op: groot maar goedaardig. Een surrealistische interventie die tegelijkertijd verwelkomend en zeer toepasselijk is,” aldus Rene Toneman, Creative Director van SILO, verantwoordelijk voor de inrichting.

De vriendelijke walvissen begroeten de bezoekers en fungeren als waakzame waterreuzen. Psychologisch onderzoek wijst uit dat afbeeldingen van ogen een positief effect hebben op de sociale veiligheid. Waar camera’s het toezicht expliciet maken, kunnen de walvissen met hun grote ogen op een positieve manier respectvol gedrag stimuleren. Met hun onderzoekende blik houden ze letterlijk een oogje in het zeil in het onbemande entreegebied.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant