Afbeelding

Duizend (!) Rotterdamse bijnamen in één boekje

Algemeen 297 keer gelezen

Rotterdam - Het blijft een fijn onderwerp, Rotterdamse bijnamen. Volgens sommigen onzin, de ander kan er geen genoeg van krijgen. Zoals Herco Kruik. De schrijver/stadsgids verzamelt Rotterdamse bijnamen en heeft een boekje gemaakt waar er ruim 1.000 bijnamen in staan.

‘Er zijn hooguit 100 bijnamen die echt veel gebruikt worden in de volksmond.’, schrijft Kruik. ‘Daaronder klassiekers als ‘De Hef’, ‘De Koopgoot’, ‘Het Potlood’, ‘De Kromme’, ‘De Hoerenloper’ of de ‘Pluk-me-kaalstraat’. Maar er zijn ook talloze bijnamen die weer vergeten en verdwenen zijn, alleen in kleine kring gebruikt worden of tijdelijk van aard waren. Waar vindt u bijvoorbeeld ‘De Libressesteeg’, ‘De Pleurtopstraat’ of de ‘Rue de Flens’? En wie worden bedoeld met ‘Het Peper-en-Zoutstelletje’, ‘De Tovenaar van Tatabanya’ of ‘Arie Beton’?

Deze hardcover pocket is de opvolger van een eerder boekje dat al jaren is uitverkocht. Het boekje kost 7,50 euro en is verkrijgbaar via www.scheurmailrotterdam.nl, andere webwinkels en in de boekhandel en tabakszaken in de regio Rijnmond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant