Afbeelding
Foto: pr

Gezocht! Herenboeren ten oosten, westen en zuiden van Rotterdam

Algemeen 51 keer gelezen

Herenboeren uit Rotterdam zijn op zoek naar leden, locaties en boeren voor nog meer Herenboerderijen aan de oostkant, de westkant en de zuidkant van Rotterdam. “Herenboeren is in 2014 gestart en er zijn inmiddels acht werkzame boerderijen. Sinds begin 2020 is er één gevestigd in de regio Rotterdam. Boerderij de Vlinderstrik is te vinden nabij de Schiebroekse polder en het Metrostation Rodenrijs en deze locatie zit helemaal vol. Maar dat is natuurlijk niet genoeg voor de regio Rotterdam“, vindt de organisatie.

Regio - Sinds de Tweede Wereldoorlog is er in de land-en tuinbouw en veeteelt enorm gemechaniseerd, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen of pesticiden namen een hoge vlucht en tenslotte is het veel kapitaal intensiever geworden. Nederland de tweede voedsel exporteur ter wereld en de boer werd langzamerhand een producent in dienst van de multinational die de producten vermarkt en via de supermarkten verkoopt. 

Niet voor niets lieten de boeren van zich horen in politiek Den Haag. De boer zit klem tussen de snel veranderende en korte termijn regelgeving van Nederland (en Europa) en de prijzen waarvoor er geproduceerd moet worden. Neem de melkprijs1 die de boeren ontvangen, al jaren (vanaf 1995) schommelt deze rond de ca. € 30-35,-/100 kg met als laagste prijs € 27,54/100 kg (juli 2016) en hoogste prijs € 49,05/100 kg (november 2013). Terwijl de consumenten melkprijs2 vanaf midden 1990 langzaam maar gestaag steeg van ca. 0,51 cent/L tot het huidige niveau van 0,90 cent/L. 

De gemiddelde boer heeft een redelijk tot goed inkomen maar in het huidige systeem moet er ook groot, groter, grootst gedacht en gehandeld worden. Waar eindigt deze manier van groei en heeft Nederland plaats voor mega boerenbedrijven met enorme stallen of honderd(en) ha grond? Waarom zouden boeren voor steeds hogere voedselopbrengsten en lagere prijzen willen blijven produceren? Zouden zij geen onafhankelijkere rol willen en overschakelen naar andere initiatieven, zoals Herenboeren? Herenboeren bied een ander perspectief in de waaier van de voedselproductie en legt opnieuw een directe link tussen de boer en consument en daarnaast krijgt de boer een eerlijk salaris! 

De boerderijen van Herenboeren bieden een toekomstbestendig voedselsysteem voor zo’n 200 huishoudens of 500 monden per boerderij. De 200 huishoudens zijn alle mede-eigenaar van het boerenbedrijf waar een professionele boer in loondienst op een duurzame manier voedsel produceert. Daarbij gaat het om aardappelen, groente, fruit, uien en wanneer gewenst eieren en vlees. Bij een volledig draaiende gemengde Herenboerderij kunnen de 200 eigenaren elke week dergelijke producten ophalen en voorziet het in ca. 60% van de behoefte. 

Een Herenboerderij kan van start gaan als er een locatie van ca. 20 ha is gevonden en als ca. 200 huishoudens een aandeel erin hebben genomen. Per huishouden wordt (soms in delen) €2000,- ingelegd (of voor een alleenstaande €1000,-) voor de oprichting en realisatie van de boerderij en de wekelijkse contributie is gemiddeld € 10,- pp (bij een vegetarisch pakket gemiddeld € 7,- pp ) welke is gebaseerd op de begroting die met elkaar wordt vastgesteld. 

Er wordt met de seizoenen mee gegeten, van grond die langjarig wordt gepacht en waarop de boer het voedsel produceert dat Herenboeren willen eten. Er wordt duurzaam volgens minimaal de biologische-en kringloop landbouw gewerkt wat de bodemkwaliteit vooruit helpt, zodat natuur zich kan ontwikkelen en het landschap zich herstelt. De Herenboeren of leden zijn samen eigenaar van de boerderij en zetten samen met hun boer de koers uit en wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Een bestuur vertegenwoordigt de leden en tezamen vormen ze de coöperatie. Het bestuur overlegt met de boer over het teeltplan, de basis is de jaarlijkse enquête over wat de leden willen eten. 

Door initiatieven als Herenboeren komt er ‘een druk op het huidige systeem’ en kunnen we het natuurlijk kapitaal (de biodiversiteit) gaan verbeteren en zal de tegenstelling tussen economie en ecologie worden beslecht. 

Voor verdere specifieke informatie, ga naar www.rotterdam.herenboeren.nl en schroom niet, neem contact op! 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant