Afbeelding
Foto: Rob Kamminga

Meidenvoetbal populair op pleintjes en bij de clubs

Sport 134 keer gelezen

Ter promotie van het EK vrouwenvoetbal wordt vrijdag 26 mei het Rotterdams kampioenschap meidenvoetbal gehouden bij Excelsior. De Kralingse profclub heeft sinds begin dit seizoen eigen meidenteams. Feyenoord en Sparta bieden trainingen en clinics aan en ook bij amateurverenigingen en op veldjes en pleintjes voetballen steeds meer meisjes.

Door Emile Hilgers

Rotterdam - Trainer Terence Arnaud is blij verrast als op 15 februari na ruim dertig jongens ook zo’n vijftien meisjes zich melden voor de eerste van een nieuwe serie Feyenoord wijktrainingen op het kunstgrasveldje aan de Hollands Tuin in IJsselmonde. “Je merkt dat de belangstelling groeit”, zegt hij. “Hier moesten we vorig jaar stoppen vanwege te weinig deelname, maar deze opkomst is veelbelovend.”
Quinn van der Graaff (10) van de Meester Baars School draagt een Feyenoord-shirt. “Met mijn klas hebben we al eens een training gehad van Ben Wijnstekers en we zijn rondgeleid in de Kuip”, vertelt ze. “Vandaag wil ik uitproberen of ik het leuk vind om hier te voetballen.”
Excelsior heeft sinds dit seizoen diverse meidenteams. Drie jonge leeftijdsgroepen spelen een interne competitie, drie oudere groepen spelen sinds de winterstop in KNVB-verband. “Zeker nu we ook externe competitiewedstrijden spelen, is er veel toeloop”, laat Alette van Opperhuizen weten. “We zitten op ongeveer vijftig meisjes en hebben nu een ledenstop tot na de zomer. Aanmelden kan wel, want na de zomer gaan we uitbreiden.”
Feyenoord en Sparta hebben nog geen eigen meidenteams, maar organiseren wel veel activiteiten voor meisjes. Feyenoord Soccer Schools start vandaag (woensdag 22 februari) een nieuwe meidenmodule op Varkenoord. Daarnaast zijn er de wijktrainingen, de Feyenoord Street League, en Feyenoord Schoolweken. Bij Sparta loopt nu voor zes weken een trainingsgroep voor meiden. De Kasteelclub houdt ook Oranje Talentendagen, onder meer op donderdag 2 maart bij Excelsior Maassluis, waar ook meisjes welkom zijn.
Bij de amateurclubs is IJVV De Zwervers één van verenigingen met een bloeiende meisjesafdeling. “We hebben een team onder 13, een team onder 15 en twee teams onder 17 jaar”, vertelt Leo Willemsen, coördinator meisjes- en vrouwenvoetbal. “De jongste meisjes trainen met de jongens. Voor de meisjes is sfeer belangrijk, het zijn hechte groepen. Verder zijn ze serieus met voetbal bezig. Ze willen geen uitzonderingspositie en gewoon volgens de spelregels voetballen.”
Bij VOC is er ook veel belangstelling. “We zijn twee seizoen geleden begonnen met vier teams, nu hebben we er acht”, aldus coördinator Annemiek Simons. “Alle teams spelen competitie. Het team onder 9 jaar was vorig seizoen ingedeeld bij de jongens, maar speelt nu tegen meidenteams. We willen graag uitbreiden, we hebben beperkte veldcapaciteit. De groei die mogelijk is, zit bij de meiden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant