Rein de Kok gaf woensdag de solovoorstelling Rang Pang Circus, The Smallest Show on Earth, een moderne circusvoorstelling in het kader van de Stadsparade. Foto: Annemarie van der Ploeg
Rein de Kok gaf woensdag de solovoorstelling Rang Pang Circus, The Smallest Show on Earth, een moderne circusvoorstelling in het kader van de Stadsparade. Foto: Annemarie van der Ploeg

Leerlingen OBS Pluspunt genieten van modern circus van Stadsparade

Algemeen 673 keer gelezen

Rotterdam - De groepen 3-8 van OBS Pluspunt in Prinsenland hebben deze week kennis gemaakt met het circus. Tilburger Rein de Kok gaf woensdag de solovoorstelling Rang Pang Circus, The Smallest Show on Earth, een moderne circusvoorstelling in het kader van de Stadsparade.

Door Annemarie van der Ploeg

“Voor ons als school is het een mooie aanvulling op het aanbod aan culturele activiteiten, dat we de leerlingen kunnen bieden. Die activiteiten variëren van het IFFR filmfestival tot theaterbezoek en van museumbezoek tot een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag en nog vele andere activiteiten. We willen zo de kinderen in aanraking laten komen met verschillende kunstvormen en zich daardoor laten inspireren”, legt Martin Schreij, directeur OBS Pluspunt, uit.

“Het Circusstad Festival vindt elk jaar plaats in de meivakantie, dit jaar is dat van 1 tot en met 5 mei”, vertelt Marjella Rooduijn, projectleider Stadsparade. “Voorafgaand aan het festival hebben wij altijd de Stadsparade, die gestart is op 21 maart en die gespeeld wordt tot en met het Circusstad Festival. Wij spelen gemiddeld 50 voorstellingen op scholen, in wijken en verpleeghuizen. Zo kan het publiek kennismaken met professionele circusvoorstellingen.”

Lees verder onder foto >

Voorafgaand aan het Circusstad Festival is er altijd de Stadsparade, met circusvoorstellingen op scholen en in wijken en verpleeghuizen. Foto: Annemarie van der Ploeg

Het is een buitentournee gelinkt aan het moderne circus. Artiesten beheersen niet één discipline zoals in het traditionele circus maar meerdere disciplines, verweven met dans en theater. Marjella: “We willen hiermee publiek bereiken, wat niet vanzelfsprekend naar ons festival komt. We werken ook samen met jonge, net afgestudeerde studenten van de Codarts Circusschool. Hen willen we heel graag een podiumplek bieden om ervaring op te doen en gaandeweg het traject dingen aan te passen of opnieuw uit te proberen. Zij worden door ons ondersteund om een voorstelling voor de Stadsparade te maken. Deze wordt dan 10 tot 20 keer gespeeld.”

Op het festival en ook op de Stadsparade staan professionals. Alleen zijn het bij de Stadsparade beginnende professionals, al zijn er ook artiesten bij die al lang niet meer beginnend zijn. “Deze hebben ooit bij ons een show ontwikkeld en vinden het leuk om voor ons te spelen. Momenteel werk ik bij de Stadsparade met 9 verschillende artiesten of artiestengroepen. Rein de Kok, die op OBS Pluspunt speelt, heeft een aantal jaren geleden shows bij ons gecoproduceerd en speelt nog steeds voor ons!”

Op OBS Pluspunt is een voorstelling van een half uur gespeeld. Marjella: “Wij geven voorstellingen van 20 tot 30 minuten. Deze wordt onder schooltijd gespeeld aan het einde van de schooldag. De Stadsparade is een soort paradepaardje om het festival te promoten. We hopen dat de kinderen daar naartoe komen want er zijn workshops, ze kunnen circus oefenen en er zijn gratis voorstellingen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant