De tentoonstelling Dierbare Goederen gaat over de rol van de Douane in de bestrijding van illegale handel in beschermde dieren. Foto: Belasting & Douane Museum
De tentoonstelling Dierbare Goederen gaat over de rol van de Douane in de bestrijding van illegale handel in beschermde dieren. Foto: Belasting & Douane Museum

Dierbare Goederen toont illegale handel in beschermde diersoorten in Belasting & Douane Museum

Algemeen 2.036 keer gelezen

Rotterdam - Vanaf 30 november 2022 start in het Belasting & Douane Museum de tentoonstelling ‘Dierbare Goederen’. Deze confronterende tentoonstelling gaat over de rol van de Douane in de bestrijding van grensoverschrijdende illegale handel in beschermde dieren - levend, dood of producten ervan. 

Douaniers vertellen over hun ervaringen en schokkende vondsten in bagage, containers of postpakketen, waarbij je oog in oog komt te staan met een veelheid aan inbeslaggenomen ‘goederen’: van een berenkop met vacht, een luipaard vloerkleed, schildpadden, koraal, tot een opgezette pangolin en een olifantenpoot die tot paraplubak is verwerkt. 

Lees verder onder foto.

Foto: bdmuseum.nl 

Veel van de tentoongestelde ‘objecten’ zijn afkomstig uit de ‘Hel van Schiphol’, zoals de opslagruimte van inbeslaggenomen dierbare goederen bij de Douane wordt genoemd.

Lees verder onder foto.

Achter een mooi sieraad of beeldhouwwerkje van ivoor gaat het afslachten van een olifant schuil. En voor dat mooie schild aan de muur is wel een zeeschildpad gedood. Foto: bdmuseum.nl

Een bezoek aan de tentoonstelling maakt je er extra van bewust dat het verboden en verkeerd is om beschermde dieren of producten ervan te kopen, als souvenir mee te nemen van vakantie of online te bestellen. Je draagt namelijk zo bij aan de vraag naar deze producten en de daarachter schuilgaande illegale stroperij en handel. Wereldwijd gaan er miljarden om in deze illegale handel, die het voortbestaan en de leefomgeving van vele dieren en planten bedreigt.

Lees verder onder foto.

Er gaan wereldwijd miljarden om in de illegale handel van beschermde dier- en plantsoorten. Foto:bdmuseum.nl

Regels en rol douane
Handel en bezit van beschermde dieren of producten ervan, zijn aan strikte regels gebonden, vastgelegd in het CITES verdrag - Convention on International Trade in Endagered Species of Wild Fauna en Flora. Controle op de handhaving van de regels is in handen van de Douane, die aan de Europese buitengrenzen controleert om te voorkomen dat beschermde dieren en planten ons land worden binnengesmokkeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant