Het varken is in een trailer naar een opvanglocatie gebracht. Foto: LID
Het varken is in een trailer naar een opvanglocatie gebracht. Foto: LID

Varken woont in schuurtje middenin een Rotterdam woonwijk: ‘Volstrekt ongeschikte behuizing’

Algemeen 1.114 keer gelezen

Rotterdam - De LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) heeft maandag in een Rotterdamse woonwijk een varken in bewaring genomen dat als gezelschapsdier werd gehouden. Het dier verbleef in een met stro gevuld schuurtje van pakweg zes vierkante meter. Varkens hebben onder meer modder, bomen of palen én gezelschap nodig. Als de eigenares dat kan regelen komt het beestje misschien bij haar terug, maar nu zit ie op een geheime opvanglocatie.

Volgens de eigenares had de krulstaart behalve de schuur een gedeelte van de betegelde achtertuin ter beschikking om los te kunnen lopen. Omdat deze huisvesting volstrekt ongeschikt is voor een varken dat particulier wordt gehouden, kreeg de eigenares een maand geleden de opdracht om beter onderdak te regelen. Omdat zij hier niet aan tegemoet is gekomen, heeft de inspectiedienst het dier in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meegenomen. Het varken is ondergebracht op een geheime opvanglocatie waar het de juiste opvang en verzorging krijgt. Het varken is in een trailer naar de opvanglocatie gebracht.

Een goede behuizing voor een varken als gezelschapsdier is in een gemiddelde Rotterdamse woonwijk onmogelijk te realiseren. Zo heeft het dier genoeg bewegingsvrijheid nodig op een grasweide van minstens vijfenzeventig vierkante meter. Omdat varkens zelf hun lichaamstemperatuur slecht kunnen reguleren (ze kunnen nauwelijks zweten), is een verkoelende modderpoel een voorwaarde. Ook moeten er bomen of palen aanwezig zijn waar het dier zich aan kan schuren. Last but not least zijn varkens zeer intelligent, sociaal en speels en worden daarom bij voorkeur niet alleen gehouden, maar minstens met een soortgenoot in een omgeving waarin genoeg afleiding te vinden is om zich te vermaken. 

Als de eigenares nu wél zorgt voor goede huisvesting, kan zij het varken na betaling van alle kosten voor tijdelijk onderdak en verzorging terugkrijgen. Mocht zij hier van afzien, dan wordt het dier elders ondergebracht.

Uit de krant