Zo zag het terrein in het Kralingse Bos er uit na het festival 'A Day at the Park'. Foto: W. Sonneveld
Zo zag het terrein in het Kralingse Bos er uit na het festival 'A Day at the Park'. Foto: W. Sonneveld

DCMR onderzoekt geluidsoverlast dancefestival in Kralingse Bos

Algemeen 1.114 keer gelezen

Rotterdam - Afgelopen weekend deden tot 23.00 uur 340 mensen bij DCMR melding van geluidsoverlast, dit in verband met het festival A Day at the Park in het Kralingse Bos. Dit festival vond op 17 september plaats met een vergunning tot 23.00 uur. De metingen gaven echter aan dat het geluidsniveau binnen de maximale geluidswaarden uit de vergunning bleef.

Er kwamen in totaal totaal 356 klachten binnen bij de meldkamer van de Milieudienst Rijnmond (DCMR). Mensen hadden last van het geluid van het festival in het Kralingse Bos. Het dancefestival met onder andere electro, house en techno dj’s duurde net als ieder festival in Rotterdam tot 23.00 uur ’s avonds. Het is een van de hoogste aantallen klachten van de afgelopen jaren.

Op A Day at the Park draaiden dj’s als Jamie Jones, Benny Rodriguez en Michel De Hey, maar ook hiphopartiesten als Bizzey en Kevin stonden op het podium. Het festival vond plaats op vier podia en was om 12.00 uur ’s middags begonnen.

Metingen
Rond 17.00 uur klaagden iets meer dan 30 mensen over het geluid. De uren daarna liep dat aantal op tot 356. Die klachten kwamen niet alleen uit de directe omgeving. Het geluid zou zelfs in het oosten van Capelle aan den IJssel te horen zijn geweest. DCMR is het geluidsniveau op het festival naar aanleiding van de klachten gaan meten, maar dat bleek binnen de maximale geluidswaarden van de vergunning te blijven.

DCMR onderzoekt hoe het kan dat er zo enorm meldingen zijn gedaan over het festival. Een mogelijkheid is dat de windrichting en windkracht een rol hebben gespeeld. Ook de aard van de muziek kan hebben meegespeeld. Het monotone gedreun van techno wordt niet zonder reden als overlastgevend ervaren.

Bij vergunningen wordt op dit moment geen rekening gehouden met de windrichting. Die is immers moeilijk te voorspellen. Maar het is voor een deel ook een maatschappelijk dilemma, aldus DCMR. “Je wil klachten serieus nemen, maar de stad ook levendig houden. Het is uiteindelijk aan de gemeente Rotterdam om iets aan de vergunning te doen, de DCMR heeft daarin een adviserende rol.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant