Screenshot uit dronebeelden vrijgegeven door de politie.
Screenshot uit dronebeelden vrijgegeven door de politie.

Politiechef deelt video’s om noodzaak van politiegeweld bij Woonopstand te verklaren

Algemeen 1.637 keer gelezen

Rotterdam -  "Er ontstond binnen de kortste keren het beeld dat de politie, zonder aanleiding, buitensporig geweld zou hebben gebruikt", laat Politiechef Fred Westerbeke weten in een reactie op politie.nl. Bij de demonstratie Woonopstand op 17 oktober greep de ME in en deelde rake klappen uit. De politie toont nu dronebeelden om te duiden wat er volgens hen gebeurde.

Met de video hoopt de chef te laten zien waar het geweld begonnen is en de mate waarin een groep demonstranten de politie provoceerde. Op de beelden is onder andere te zien dat agenten een groep omsingeld hebben, afgezonderd van de andere demonstrante. Het wordt hommeles als enkele demonstranten met een huisje/kar op die agenten proberen in te rijden. 

Lees verder onder de video.

Volgens Westerbeke gedroeg de groep die werd afgezonderd zich vanaf het begin af aan al bijzonder. Vermoedelijk was het een groep die ook na demonstratie in Amsterdam met de ME in confrontatie kwam. De groep bleef duidelijk dicht bij elkaar en een groot deel droeg bivakmutsen en andere gezichtbedekkende kleding.

Westerbeke is het vooral niet eens met het beeld dat is ontstaan nadat er filmpjes via social media werden verspreid. “Er ontstond binnen de kortste keren het beeld dat de politie, zonder aanleiding, buitensporig geweld zou hebben gebruikt. Het gevaar zit in het feit dat deze filmpjes geen context bieden, maar wel zorgen voor een frame en een oordeel op basis van aannames. Klakkeloos deze beelden als ‘compleet’ aannemen is onterecht, en toont weinig blijk van respect."

Lees de hele reactie van Westerbeke hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant