Een bonte stoet op de Erasmusbrug. Foto: Gino Press
Een bonte stoet op de Erasmusbrug. Foto: Gino Press GinoPress B.V.

Woonprotest met twee totaal verschillende gezichten

Algemeen 1.255 keer gelezen

Rotterdam - Het grote woonprotest van zondag in Rotterdam is een demonstratie met twee totaal verschillende gezichten geworden. Het eerste deel ging precies zoals bedoeld: een bonte menigte verontruste mensen verzamelde zich op het Afrikaanderplein en met een veelkleurig palet aan bordjes en spandoeken trok een mars richting het centrum. Aan de noordkant van de Erasmusbrug ging het echter mis toen ongeregeldheden uitbraken.

Er werden wat flinke tikken uitgedeeld toen de politie een klein groepje demonstranten van de rest wilde afzonderen omdat er sprake zou zijn van wapen- en/of fakkelbezit. Uiteindelijk werden enkele tientallen mensen in een tram afgevoerd. Het grootste gedeelte van hen is later weer vrijgelaten. Er werden acht mensen aangehouden. De ontrust zorgde ervoor dat de hele stoet op de Erasmusbrug tot stilstand kwam en veel mensen het voor gezien hielden. Pas met flinke vertraging bereikte de demonstratie het eindpunt bij de Markthal.

Er waren ongeveer zevenduizend mensen afgekomen op de Woonopstand. Mensen die zich zorgen maken over het grote tekort aan woningen in Nederland. Het motto van de demonstratie was ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’. De demonstratie begon in de Afrikaanderwijk omdat juist daar in de Tweebosbuurt (en elders op Zuid in de Wielewaal) grote onvrede is over het gevoerde woonbeleid. De Rotterdamse demonstratie was een vervolg op de Woonopstand van vorige maand in Amsterdam. Op 13 november op het Malieveld in Den Haag en op 28 november in Groningen zijn er ook nog demonstraties..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant