Afbeelding

Spijkenisse Medisch Centrum kruipt langzaam uit het dal

Algemeen 111 keer gelezen

Het Spijkenisse Medisch Centrum kruipt langzaam maar zeker uit het diepe dal, waarin het als ziekenhuis in 2013 in tuimelde. Na het faillissement, het financieel mismanagement en vele ontslagrondes ziet het er naar uit, dat het Medisch Centrum de weg naar boven weer gevonden heeft. Een echt ziekenhuis wordt het niet meer.

REGIO – Afgelopen vrijdag werd een zeer ingewikkelde knoop doorgehakt, waardoor de huidige eigenaren: het Maasstad - en het van Weel-Bethesda ziekenhuis nu ook echt juridische eigenaar van de panden en de grond eromheen geworden zijn. Wethouder Dirk van der Schaaf tekende, zichtbaar opgelucht, de notariële akte en ook twee directeuren van het ziekenhuis zetten graag hun handtekening onder de, door de notaris, voorgelegde officiële papieren.

Toekomstplannen

Direct daarna wilden de directeuren Peter Langenbach en Paul van der Velden van het Spijkenisse Medisch Centrum graag vertellen wat de plannen voor de nabije en verdere toekomst zijn. De huidige poliklinieken en medische functies blijven en er komen een paar nieuwe specialisaties bij, zoals; neuro- en plastische chirurgie. Daarnaast komen er vele nieuwe vormen van zorg naar het gebouw, dat overigens nu voor 50% leeg staat.

De directie denkt vooral aan de vestiging van een apotheek en nieuwe vormen in het zorgconcept, dat in Brielle nu ook al zeer succesvol is. Zo zijn andere zorgaanbieders in bijvoorbeeld ouderenzorg geïnteresseerd en welkom, waa

Patiëntengegevens

“Maar heel belangrijk vinden wij zelf de koppeling van de patiëntengegevens in het SMC met het Maasstad -, van Weel-Bethesda - en Ikazia ziekenhuis”, zegt Paul van der Velden. “De specialisten hebben hier heel regelmatig hun poliklinische spreekuren. Dus hoeft de eerste reis niet verder dan het SMC te zijn. Kan de zorg hier verleend worden, dan gebeurt het in het SMC, “ Komen de patiënten voor het eerst in Spijkenisse en moeten ze doorverwezen worden, dan zijn de gegevens van de patiënten bij dezelfde artsen ook direct in de andere gebouwen beschikbaar. De nacontrole kan dan weer binnen de muren van het SMC plaatsvinden.”

‘Financieel beetje gezond’

Bestuurder Peter Langenbach:: “Financieel gezien is het SMC nu al weer een beetje gezond. Onze leus is: goede zorg is goedkopere zorg. Dat blijkt wel uit de cijfers; de omzet is met 16% gestegen, terwijl de kosten 10% omlaag gegaan zijn. Maar in  het gebouw is nog veel ruimte, daarom we spreken met vele andere zorgverleners, die hier een  onderkomen kunnen vinden. De basiszorg is u in het SMC ondergebracht en moet er heel specialistische zorg verleend worden, dan kan het binnenkort met letterlijk heel korte (digitale) lijnen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant