Afbeelding

Diergaarde Blijdorp trok in 2016 anderhalf miljoen bezoekers

Algemeen 247 keer gelezen

Diergaarde Blijdorp kan nu al terugblikken op een succesvol jaar. Met de kerstvakantie nog voor de boeg verwacht de dierentuin uit te komen op bijna anderhalf miljoen bezoekers.

Rotterdam - In 2016 vierde de dierentuin uitgebreid de verjaardag van gorilla Bokito en na 18 jaar kon er weer een jonge Maleise tapir worden verwelkomd. Andere bijzondere geboortes waren er bij de zeldzame hyacinthara’s, de bedreigde tocotoekans (maar liefst 6 jongen) en François-langoeren, gevlekte hyena’s, de uiterst zeldzame McCords doosschildpadden, Franse knorvissen en ook bij de populaire slurfhondjes. De groep Aziatische leeuwen werd uitgebreid met een leeuwin uit de Tiergarten in Berlijn. Hierdoor is de kans op nageslacht bij deze kwetsbare diersoort vergroot. Bijzonder was ook de komst van twee pantserkrokodillen uit Dierenpark Emmen als opvolgers voor de twee hoogbejaarde krokodillen die kort na elkaar in Blijdorp overleden.
In april werd de gerestaureerde stal voor grote koedoes en penseelzwijnen in gebruik genomen en nog voor de herfstvakantie zwommen er vissen in het nieuwe koraalgebied in het Oceanium, het Great Barrier Reef. Met de nieuwe app kunnen bezoekers beter worden geïnformeerd. Informatief en vernieuwend zijn ook de vlogs (persoonlijk filmverslag) door dierverzorgers over hun dieren en over het bezoek aan vlinderkwekerijen op Costa Rica en het beschermingsproject voor de kleine panda in Nepal. In juni nam Blijdorp deel aan de Dag van de Architectuur. Een rondleiding langs de Van Ravesteyn monumenten werd enthousiast ontvangen.
In 2016 werd Blijdorp verkozen tot ‘De mooiste dierentuin van de Benelux’ door Zoosite, een onafhankelijke dierentuininformatie-website. De inspanningen op het gebied van milieubesparing werden beloond met de uitreiking van de Green Key Gold, een internationaal keurmerk voor bedrijven in de sector vrijetijdsbesteding, die er alles aan doen om het milieu te sparen.
In september 2016 nam directeur Marc Damen afscheid na een periode van bijna acht jaar. Naar verwachting zal de nieuwe directeur in het eerste kwartaal van 2017 bekend worden gemaakt. Tot die tijd blijft Jaap de Jong waarnemend directeur.
2017 wordt voor Blijdorp een feestelijk jaar. De Diergaarde bestaat 160 jaar. Er worden jongen verwacht bij onder meer de Indische neushoorns en okapi’s. Er zal verder worden gewerkt aan de modernisering van het Oceanium met een levend-koraalaquarium en een natuurbehoudscentrum. In de loop van het jaar wordt het nieuwe verblijf voor de gelada’s geopend, een uit Ethiopië afkomstige apensoort.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant