Het woord van 2015: Brandgrensrun. Foto: Peter Garama
Het woord van 2015: Brandgrensrun. Foto: Peter Garama

Wat is het Rotterdams Woord van het Jaar 2016?

Algemeen 8 keer gelezen

Rotterdam - Voor de vierde keer op rij kiest De Havenloods komende weken welk woord hét Rotterdamse Woord van het Jaar is. Welk woord wordt de opvolger van gers (2013), tebbie (2014) en brandgrensrun (2015)? Jij mag het bepalen!

“Zo, het is nog een hele lijst geworden”, zegt juryvoorzitter en dadeltaartbakker Peter van Heemst na de jaarlijkse woord van het Jaar-vergadering met de redactie van De Havenloods. Ook in 2016 kwamen we weer aan een groslijst van zo’n tien kandidaten. Échte Rotterdamse woorden, dus geen landelijke ontdekkingen als ‘pokémonterreur’ of ‘treitervlogger’. De kandidaten kunnen uiteraard nog worden aangevuld met suggesties van Havenloods-lezers. We nemen de lijst in vogelvlucht even door:

‘Woonreferendum’ is uiteraard van de partij, het referendum over de Woonvisie lag in het najaar op veel Rotterdamse lippen. Verder móet er eigenlijk wel een bijnaam van de Trap van het Stationsplein naar het dak van het Groothandelsgebouw in. Van Heemst: “Graptrap, zag ik langskomen, en ‘Klauterklif’ in het AD.” Hij vervolgt zijn lijstje met: “Dakendagen, een écht Rotterdams woord. Net als ‘Zeiknota’, ‘Meerookhoofdstad’ en de ‘Mobiele Wijktafel’ van wijkagent Remco Berenschot.” De vaste juryvoorzitter speelt ook nog een persoonlijke joker uit. “Ik wil graag de Pup, het Pop-up politiebureau van vorig jaar, van Berenschot in de herkansing!”

Er staat ook een verdwenen woord op de lijst: ‘Zuiderlingen’, de naam de alternatieve munt op Zuid die dit jaar een stille dood stierf. Drijfboerderij maakt ook kans. Net als twee woorden uit de nieuwste plannen voor een nieuw Feyenoordstadion: Feyenoord City én The Strip.

Wat is jouw favoriete Rotterdamse Woord van het Jaar? Laat het ons weten via redactie.hl@persgroep.nl, @havenloods op Twitter of op onze facebookpagina. Onder de inzendingen wordt een overheerlijke dadeltaart van de juryvoorzitter weggegeven!

Uit de krant