Afbeelding

Nieuwe gebrandschilderde ramen voor Laurenskerk

Algemeen 271 keer gelezen

Rotterdam - Het heeft ‘even’ geduurd, maar het drieluik van gebrandschilderde ramen naar ontwerp van Gunhild Kristensen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt zondag 5 maart officieel onthuld.  

De kunstenares leeft niet meer, maar haar kunstwerk wordt - bijna 50 jaar na de heropening van de Laurenskerk in 1968 - eindelijk voltooid. Om nog steeds niet helemaal opgehelderde reden(en) is indertijd alleen het middendeel van het drieluik uitgevoerd; de overige twee delen zijn blijven steken in de ontwerpfase. Er kan bijna gesproken worden van het mysterie van de Laurenskerk! De tekeningen doken na het overlijden van Kristensen in 2002 op. Tien jaar later kwamen de schetsen bij de Laurenskerk terecht en snel rees het idee de wederopbouw van de Laurens feitelijk af te ronden. Glasatelier Hagemeijer uit Tilburg kreeg de opdracht de nieuwe ramen te maken op basis van de tekeningen en het al aanwezige middenraam. Een interessante, maar lastige klus; de kunstenares leefde niet meer en kon niet meer om raad worden gevraagd. Het kwam neer op de vakkennis, intuïtie en gevoel van de glazenier Stef Hagemeijer. 

Ondertussen werd het benodigde geld voor de ramen bijeen gebracht door fondsen en particulieren. De laatste groep droeg haar steentje bij door stukken glas te adopteren. Ook kochten zij door predikant Bert Kuipers - de initiatiefnemer van het project - vervaardigde schilderijen tijdens een veiling. Al met al genoeg om een steiger op het dak van de kerk te zetten en de ramen te plaatsen. 

Op zondagmiddag 5 maart worden de ramen tijdens een bijeenkomst, aanvang 14.00 uur, in de Laurenskerk feestelijk onthuld door Christa Kristensen, nicht van de kunstenares. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en iedereen is welkom; wel aanmelden via info@laurenskerkrotterdam.nl.
 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant