Vorige week donderdag waren Landegent en de artiesten de schets aan het maken voor de schildering.
Vorige week donderdag waren Landegent en de artiesten de schets aan het maken voor de schildering.

Dahliablok opgefleurd met ‘bloemen’

Algemeen 10 keer gelezen

Rotterdam - Het Dahliablok in Bloemhof wordt deze week versierd met vrolijke graffiti-art van Raymond Landegent’s kunstlabel Maison Savant. De woningen aan het Dahliablok, die in 2021 plaats moeten maken voor nieuwbouw, konden volgens Landegant wel wat kleur gebruiken. Kinderen uit de buurt volgden afgelopen zomer een tekenworkshop en de gemaakte schetsen vormden de inspiratie voor het ontwerp.


(Door Britt Henneken)

“De gemeente heeft mij benaderd en gevraagd of ik een muurschildering op het Dahliablok wilde maken”, vertelt Landegent. “Ikzelf kwam toen met het idee van de samenwerking met de kinderen uit de buurt. Op die manier is ‘Bloemen voor Bloemhof’ ontstaan.”

Naast een liefde voor kunst vindt de oprichter van het kunstlabel - voor outsider art - natuureducatie en het stimuleren van creativiteit erg belangrijk. “De kinderen kregen twee workshops in de zomervakantie. Ze leerden over de verschillende bloemen die er zijn en kregen hulp en tips bij het tekenen. Het uiteindelijke ontwerp is dan ook gebaseerd op die tekeningen.”

“De kinderen die meededen wonen allemaal in Bloemhof, zoals kinderen van basisschool De Sleutel en speeltuin De Klimroos, en dus in een straat met een bloemennaam. Toch wisten de meesten niet hoe die bloemen er dan uit zagen. Eigenlijk was mijn missie al geslaagd toen ze dit na de workshop wél wisten.”

Community art

Op woensdag 10 oktober om 14.00 uur wordt de graffiti op het Dahliablok officieel onthuld. “We gaan dan onder andere ook bloembollen planten voor de huizen van het Dahliablok en we maken geveltuintjes bij diezelfde woningen. Het is echt de bedoeling dat dit een community art project wordt en dat we dit samen met de buurt doen.”

Sanjana (11) is een van de buurtkinderen die heeft meegedaan aan de workshop. “Ik houd van tekenen dus mijn moeder heeft mij opgegeven. Een botanicus kwam langs om te vertellen over de verschillende soorten bloemen. We mochten daarna tekenen en leerden hoe we de steel, de bloem en de binnenkant van de bloem konden maken.”

Met de tekeningen van de kinderen hebben twee illustratoren een ontwerp gemaakt voor op de muur. Vorige week zijn de graffitiartiesten van Landegant begonnen met het schilderen van de muur. Na een grove schets gemaakt te hebben, kon het graffiti spuiten beginnen. In zo’n vijf dagen tijd is de hoek van het Dahliablok beschilderd. “De tekening die hier komt, wordt best wel gedetailleerd. En doordat er een hoek in zit, is deze schildering ook al anders dan wat ik gewoonlijk maak.”

De eerste hoek van het Dahliablok staat er straks alweer fleurig bij. “En er zijn al plannen om nog meer delen van het blok te beschilderen. Het doel is om ieder half jaar een nieuw stuk te beschilderen. Hierdoor blijft het er, ook als het over een tijd helemaal leeg staat, levendig uitzien.”

Uit de krant