Leffe gaat overal mee naar toe met Astrid en Peter Roodenburg, zoals hier naar het ziekenhuis.
Leffe gaat overal mee naar toe met Astrid en Peter Roodenburg, zoals hier naar het ziekenhuis. Foto: Peter Roodenburg

Hoe gaat het nu met KNGF-pup Leffe?

Algemeen 102 keer gelezen

Poortugaal - In augustus heeft u kunnen lezen over Leffe, een pup die bij Astrid en Peter Roodenburg wordt voorbereid om blindengeleidehond, assistentiehond, autismehond of buddyhond te worden bij KNGF. Inmiddels is Leffe zeven maanden oud en al een echte stoere hond. Toch is hij nog een puber en volop in ontwikkeling.

Over vijf maanden ondergaat Leffe een speciale medische keuring. Op dat moment wordt bepaald of hij geschikt is als blindengeleidehond of een andere carrière.

Oefenen

Astrid en Peter oefenen dagelijks diverse vaardigheden met Leffe. Zo leert hij apporteren, zodat hij straks iemands gevallen bestek, sleutelbos of bankpasje kan aangeven. Peter: “Deze hond is echt heel slim, hij loopt zelfs iets voor op onze vorige honden”. Astrid gaat regelmatig met Leffe naar Rotterdam Centraal Station om de hond te laten wennen aan openbaar vervoer, rondvliegende duiven en drukke menigtes.

Medische keuring

Leffe gaat zodra hij een jaar is naar de uitgebreide medische keuring in Utrecht. Er worden foto’s gemaakt, bloed afgenomen, gewrichten, ogen en oren worden gecheckt, enzovoorts. Leffe kan worden ingezet in het fokprogramma. Hiervoor wordt dan zijn DNA en dat van zijn ouders, broers en zusjes gecheckt op erfelijke afwijkingen. Als KNGF hem toch liever als hulphond wil inzetten en hij is lichamelijk goedgekeurd, gaat hij door met zijn training bij Astrid en Peter. Die duurt tot hij 14 tot 16 maanden is.

Eindloopje

Dan moet hij examen doen in de vorm van een zogenaamd ‘eindloopje’ vanaf Centraal Station met twee instructeurs van KNGF. Astrid: “Ze kijken dan hoe hij zich gedraagt en of hij volwassen genoeg is in zijn koppie”. Is dat het geval, dan gaat hij naar de opleiding in Amstelveen, die zes tot acht maanden duurt. Hij moet dan afscheid nemen van Astrid en Peter en wordt verder intern begeleid door KNGF.

Vreselijk moment

Astrid: “Dat is echt een vreselijk moment, je bent zo’n tijd intensief bezig met zo’n dier, als pup zelfs dag en nacht. Het is zo’n schatje, een echte kroelkont die graag speelt en heel vrolijk is, die wil ik echt niet kwijt”. Peter schampert: “Dat zegt ze bij elke hond hoor, gelukkig krijgen we meestal snel daarna weer een nieuwe pup, dat maakt het afscheid draaglijker”.

Klik

Als Leffe klaar is met de honden-universiteit, wordt hij voorgesteld aan ‘zijn mens’. Het is namelijk belangrijk dat er een klik is tussen de hond en de cliënt. Als de hond bepaalde eigenschappen om blindengeleidehond te worden niet of niet voldoende heeft, wordt hij opgeleid als assistentiehond voor mensen met een lichamelijke beperking of wordt hij klaargestoomd als buddyhond voor mensen met autisme of Posttraumatisch Stresssyndroom (PTSS).

Moederhond

Soms wordt een hond geselecteerd als moederhond, zoals Astrid en Peter’s eerdere hond Usha. Leffe is al de vijfde hond die Astrid en Peter begeleiden voor het KNGF. Hun vierde hond Esha is bijna klaar met de opleiding, ze horen binnenkort wat zij gaat doen. Kijk voor meer informatie op www.geleidehond.nl.

(Tekst: Yvonne Schults)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant