Afbeelding

Twee kinderen in de oorlog, eentje komt er niet meer terug...

Algemeen 166 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Esther ging op reis. Ze vroeg haar boezemvriendje Pieter haar kinderviool, haar fidel te bewaren. Tot ze weer zou terugkomen. Maar ze kwam niet terug.... Het gebeurde in de oorlogsjaren 1940-1945. Esther was joods. ’Ik ga op reis’ is een unieke muziek-theatervoorstelling over kinderen in de Tweede Wereldoorlog en de holocaust. 

Op zondag 5 mei is er een voorstelling in Gouda, in de Agnietenkapel (niet in het oude Raadhuys, wat aanvankelijk te bedoeling was

 De voorstelling gaat in première op de avond van Dodenherdenking, zaterdag 4 mei in Pro Rege aan de Oudedijk 113 in Rotterdam en is direct aansluitend op de herdenking bij het monument ‘Steen van de miljoenen tranen’ tegenover Pro Rege. Deze unieke familievoorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf 11 jaar en maakt onderdeel uit van het landelijk programma ‘Theater na de Dam’.

Het verhaal speelt zich af op nu nog bestaande locaties in Rotterdam-Kralingen. Twee Nederlandse gezinnen, christelijk en joods, zijn buren aan de Voorschoterlaan. Pieter en Esther zijn dikke maatjes en leren elkaars wereld kennen en waarderen. Maar de oorlog met het bombardement, jodensterren, verzet en onderduikers en hongerwinter blijkt voor de twee heel anders af te lopen. De voorstelling gaat niet alleen over de gebeurtenissen in de oorlog, maar ook over discriminatie, racisme en antisemitisme toen en nu.

Behalve de voorstellingen op 4 en 5 mei in Rotterdam en Goudawordt ‘Ik ga op reis’ van 4 tot 19 mei nog zeven keer opgevoerd op verschillende plaatsen in de regio.

De entreeprijs is bewust laag gehouden: 2,50 euro voor kinderen vanaf 11 jaar  en 7,50 euro voor volwassenen. Via podiumplein.nl zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de première in Pro Rege in Rotterdam (4 mei, 20.45 uur), de try-out in Kleintheater de Zwaan in Gouda (4 mei, 13.00 uur) en voorstellingen in de Agnietenkapel in Gouda (6 mei, 14.00 uur) en de Hoflaankerk in Rotterdam (19 mei, 12.00 uur).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant