Voortaan het hele jaar door lichtjes in de Grote Visserijstraat. Een hele verbetering! (Foto: Caro Linares)
Voortaan het hele jaar door lichtjes in de Grote Visserijstraat. Een hele verbetering! (Foto: Caro Linares)

Olga en Gerda zorgen voor licht in hun straat: ‘Het is nu veel veiliger en gezelliger!’

Algemeen 92 keer gelezen

Rotterdam - Vriendinnen en buren Olga van den Berg en Gerda Zuidgeest wonen al meer dan twintig jaar op de Grote Visserijstraat in West. Een gezellige straat, hoewel er steeds meer winkels plaatsmaken voor woningen. Vooral voor Olga een doorn in het oog, want straks is ze de enige in de straat met haar winkeltje vol bric-à-brac en kunst.

door Cathelijne Beijn

“We hebben nog wel zestien kappers”, grapt Gerda. “Hopelijk blijven die, want winkels zorgen voor leven in de straat.” Olga en Gerda houden zich met de Groene Groep bezig met vergroening van de straat. “Eerst waren we met meer, maar wij zijn met z’n tweeën overgebleven”, vertelt Olga. “Mensen verhuizen, of hebben niet zo’n zin meer. Maar wij gaan stug door.”

Via Opzoomer Mee kwamen er boomspiegels voor alle 28 bomen in de straat; een tuintje rond de stam met een hek eromheen, gemaakt door kunstenares Claudia Otte. Een leuk initiatief, maar de bomen zijn in behoorlijk slechte staat. “In 2004 hebben ze de oude bomen weggehaald omdat de straat open moest voor nieuwe riolering. De bomen die er voor in de plaats kwamen, zien er niet uit. Ze zijn helemaal zwart, net of ze in een bosbrand hebben gestaan.”

Om de bomen én de straat op te fleuren, vroegen ze bij de gemeente geld aan voor lichtjes in de takken. Maar dat plan werd afgewezen; de bomen waren te slecht. Zo ontstond het idee om de straat te verlichten met een overspanning. “Het is hier ‘s avonds namelijk vrij donker en ongezellig”, zegt Gerda. “We hadden al drie jaar extra verlichting in de straat, maar daar kwam plotseling een einde aan. Te duur, zei de gemeente, omdat de lampjes elk half jaar moesten worden weggehaald en opgeslagen.” Dus dienden de dames een plan in voor permanente verlichting. Het geld kwam er, want via een wild card van wethouder Wijbenga hangen er nu het hele jaar door lampjes in de straat. Een hele verbetering, vindt Olga. “We voelen ons nu veel veiliger. En het ziet er gewoon hartstikke gezellig uit.”

Opzoomeren

Opzoomeren is eind jaren tachtig ontstaan in de Opzoomerstraat in Delfshaven. De bewoners staken toen zelf hun handen uit de mouwen om hun straat op te knappen. Vanaf 1994 organiseert Opzoomer Mee & Bewonersidee elk jaar de Opzoomercampagne voor elke Rotterdamse straat die wil Opzoomeren. Rotterdam telt nu circa 1.800 Opzoomerstraten. Heb jij ook een goed idee om je straat te verbeteren? Kijk dan op www.opzoomermee.nl en dien je plan in.

Uit de krant