Vrolijke boel rond het Maritiem Museum komende tijd!
Vrolijke boel rond het Maritiem Museum komende tijd! Foto: Marco de Swart

De zomer sluit vrolijk en bruisend af rond het Maritiem Museum

Algemeen 159 keer gelezen

Rotterdam - Van 28 augustus tot en met 5 september organiseert het Maritiem Museum het jaarlijkse Maritiem Festival als bruisende afsluiting van de zomer. In de Maritiem Museum Haven, daar waar de Rotterdamse haven ooit ontstond, herleven oude maritieme ambachten in de nieuwe werkplaatsen van het museum. De museumsteiger ligt vol met (gast)schepen en aan de kade is er vertier voor jong een oud.

In de smederij doen kinderen mee aan de workshops en in de houtwerkplaats strijden families tegen elkaar in de ‘Familie Botenbouw Challenge’. Haringlogger ‘Balder’ is dit jaar de blikvanger in de museumhaven, een zeillogger van ruim 100 jaar oud en symbool voor de Nederlandse haringvisserij. Ook de historische stoombaggermolen ‘Friesland’, zeeverkenners met hun vletten en de recycle sloepen van stichting Plastic Whale zijn te gast in de haven.

Er is live muziek op de kade, strandstoelen, hapjes en drankjes staan klaar én de museumhaven is in festivalsfeer door vrolijk gekleurde zeilen die door kinderen beschilderd zijn, geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een maritiem verleden.

Op zaterdag 28 augustus komt gastschip de haringlogger ‘Balder’ Rotterdam binnenvaren via de Nieuwe Maas. De schilderingen zijn geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden tijdens het project ‘Sail a Future’. De Balder wordt feestelijk onthaald door historische schepen van het Maritiem Museum. Om 11.00 uur vaart de ‘Balder’ de Erasmusbrug door op weg naar de eindbestemming: de Maritiem Museum Haven. Hier wordt de lading feestelijk van bord gehaald.

In de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum zijn medewerkers en vrijwilligers dagelijks bezig om de historische vloot in topconditie te houden. Oude technieken, de innovaties van toen, herleven in deze werkplaatsen met als doel jonge makers te inspireren voor innovaties van morgen. Bij de smid spatten de vonken ervan af tijdens de workshops waar bezoekers aan deel kunnen deelnemen.

Er is muziek op de kade zoals de Kaapverdiaanse Morna liederen van Lena Evora over emigratie, heimwee en liefde voor het land. Ook is er muziek van Timo de la Mar; jazz van Bata4 en een carillonconcert door de enige muziekboot ter wereld. En er is een circusoptreden in samenwerking met Rotterdam Circusstad.

Tijdens Maritiem Festival is de museumhaven tot 20.00 uur geopend. Meer info op www.maritiemuseum.nl!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant