Aya Bouhmida en Hiba Maghnouj zijn allebei Europees kampioen taekwondo in hun leeftijdsklasse en dromen al van de Olympische Spelen.
Aya Bouhmida en Hiba Maghnouj zijn allebei Europees kampioen taekwondo in hun leeftijdsklasse en dromen al van de Olympische Spelen.

Talenten Aya en Hiba over hun discipline en toewijding

Sport 19 keer gelezen

Rotterdam - Ze zijn allebei Europees kampioen taekwondo in hun leeftijdsklasse en dromen al van de Olympische Spelen. Toch staan Aya Bouhmida en Hiba Maghnouj bij internationale wedstrijden met een andere tactiek op de mat. Van 27 tot en met 30 april doen ze met negen clubgenoten mee aan de Presidents Cup in Griekenland, om vormbehoud te tonen in de aanloop naar de mondiale titelstrijd.

Door Emile Hilgers

Met een vrolijke maar serieuze blik vertellen de jeugdinternationals over hun onvoorwaardelijke inzet voor de sport. “Om bij de top te horen,” legt Aya uit, “moet je het beste uit jezelf halen en gedisciplineerd zijn. Op je gewicht letten bijvoorbeeld. Alleen door veel te trainen haal je goede resultaten. Je kunt een voorbeeld zijn voor andere kinderen, en door de sport heb je veel vrienden in het buitenland.”
Aya is 13 jaar en zit op het Zuider Gymnasium. Later wil ze geneeskunde studeren en mensen beter maken. Ook in de sport is ze ambitieus. De Taekwondo Bond Nederland verkoos haar tot sporttalent van 2016 - onder meer vanwege haar Europese titel bij de kadetten (vanaf 13 jaar) - en dit jaar won Aya al drie medailles tijdens internationale toernooien in België, Nederland en Duitsland.
Hiba is 12, dus een jaar jonger. Zij zit op het Avicenna College en doet in de brugklas havo/vwo extra haar best om naar het vwo te kunnen. Ook voor haar is er naast school en sport weinig tijd voor andere dingen. “We trainen elke dag twee uurtjes, op de vereniging bij meester Zouhair en op dinsdagen met de regionale selectie in Den Haag.” Vorig jaar werd Hiba Europees kampioen bij de kids (10 tot 12 jaar) en dit jaar pakte ze al zilver op grote toernooien in Duitsland, Nederland en Turkije.
Hoewel ze allebei hoofdprijzen winnen, hebben de meiden in belangrijke partijen een verschillende tactiek. “Ons spel is anders, ik gebruik hele andere technieken”, legt Hiba uit. “Als ik achter sta, wil ik nog wel eens iets uitproberen wat ik nog niet zoveel heb geoefend. Dan is het alles of niets.” Aya zegt meer op zeker te spelen: “Ik gebruik mijn sterkste punten en ben meer een perfectionist.”
Aya als Hiba hebben zich al gekwalificeerd voor het WK kadetten van 24 tot 27 augustus in Egypte. “Voor deelname moeten ze dit jaar drie grote prijzen halen”, legt hoofdtrainer Abdessamia Maghnouj uit. “Dat is al gelukt. Aya was al geplaatst door de Europese titel. Toch is nog onzeker of ze gaan. Sharm-el-Sheikh is een veilige plaats, maar de bond weet nog steeds niet of Nederland deelneemt. Gelukkig is er in september nog het EK in Hongarije.”
Abdessamia benadrukt ten slotte dat de internationals van Abdel-kwan de reis- en verblijfkosten zelf moeten betalen. “De club kan alleen de ticket en het hotel voor de trainer bekostigen. Ook voor de ouders is het een grote opgave. Terwijl Aya en Hiba, met zoveel talent en toewijding, absoluut een sponsor verdienen.”

Uit de krant