Baccalà. Foto: Pierre Colletti
Baccalà. Foto: Pierre Colletti

Ruime meerderheid van de artiesten op Circusstad Festival is vrouw

Algemeen 512 keer gelezen

Rotterdam - Meer dan de helft van de ruim honderd circusartiesten van het Circusstad Festival bestaat van 1 tot 5 mei uit vrouwen. ‘Krachtig vrouwencircus’ is dan ook het thema van de elfde editie van het meest toonaangevende circustheaterfestival van Nederland dat vorig jaar zo’n 37.500 bezoekers trok. 

Een van de hoogtepunten is de tweede editie Circusstad Gala (3 mei in het nieuwe Luxor Theater). Het festival begint met een opwarmer van zes weken. Deze Stadsparade start op donderdag 21 maart met ruim vijftig kleine voorstellingen in alle Rotterdamse wijken in scholen, verzorgingshuizen en op stadspleinen tijdens Koningsdag

Artistiek directeur Menno van Dyke vertelt dat vrouwen ook op hedendaagse circusfestivals nog vaak minder vertegenwoordigd zijn. Van Dyke: “Circusstad draait het om door dit jaar een ruime meerderheid aan vrouwelijk artiesten te presenteren met voorstellingen die die door vrouwen zijn geregisseerd en die feministische thema’s aansnijden.” 

Lees verder onder de foto.


Still Hungry. Foto pr

Raven

Een goed voorbeeld is ‘Raven’ van het Berlijnse trio Still Hungry. De uitdagingen van het moderne moederschap staan centraal in deze spannende en humorvolle voorstelling. De vrouwelijke ‘touch’ beheerst ook van de dames van Aloft uit Chicago, een niet te missen hoogtepunt voor de hele familie en een bijzonder innovatieve en magische circusbeleving. Makers en publiek gaan in gesprek met elkaar tijdens diverse Circus Talks. Zo komt ‘Krachtig vrouwencircus’ aan de orde op zaterdag 4 mei om 11.30 uur in Theater Rotterdam. 

Baccalà

Een van de sprekers op deze Circus Talk is Camiila van het Zwitserse clownsduo Baccalà, een wereldact die voor het eerst in Nederland is te zien. Baccalà treedt op tijdens het festival en tijdens de tweede editie van het Circusstad Gala, het hoogtepunt van het festival vol bekroonde topacts uit de hele wereld in het nieuwe Luxor Theater (3 mei). 

Schouwburgplein

Circusstad Festival speelt zich van 1 tot en met 5 mei af op het Schouwburgplein en in de culturele instellingen er omheen (Theater Rotterdam, de Doelen en Luxor Theater). Ook zijn er optredens bij het Maritiem Museum en in de Laurenskerk. Om het Schouwburgplein staat geen hek. Iedereen is er welkom om een hapje of drankje te komen doen, deel te nemen aan een circusworkshop of kaartjes te kopen voor de voorstellingen ter plekke. 

Stadsparade

De voorpret van het festival begint al op donderdag 21 maart. Dan start de Stadsparade met gedurende zes weken ruim 50 voorstellingen in Rotterdamse wijken op scholen, verzorgingshuizen en op stadspleinen tijdens Koningsdag. De aftrap is op OBS ‘t Landje om 15.30 uur met een optreden van Duo No Nonsense. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant