Vier pleegzorgorganisaties in Rotterdam organiseerden een actie om nieuwe pleegouders te werven en legden deurmatten van de landelijke campagne: ‘Jouw huis een 2e thuis’ neer bij de Binnenrotte. Foto: Amel Bali
Vier pleegzorgorganisaties in Rotterdam organiseerden een actie om nieuwe pleegouders te werven en legden deurmatten van de landelijke campagne: ‘Jouw huis een 2e thuis’ neer bij de Binnenrotte. Foto: Amel Bali

Tientallen Rotterdamse kinderen hebben dringend een pleeggezin nodig

Algemeen 1.097 keer gelezen

Rotterdam – In het kader van de Week van de Pleegzorg organiseerden vier pleegzorgorganisaties in Rotterdam een actie om nieuwe pleegouders te werven. Horizon, WSG, Timon en Enver legden deurmatten van de landelijke campagne: ‘Jouw huis een 2e thuis’ neer bij de Binnenrotte. De deurmatten symboliseren de kinderen die in Rotterdam dringend een pleeggezin nodig hebben. 

Door Amel Bali

Er staan nu 58 kinderen op de wachtlijst in Rotterdam Rijnmond, die geen passend pleeggezin kunnen vinden. In heel Nederland staan er 561 kinderen op de wachtlijst. “Met de actie proberen we pleegzorg onder de aandacht te brengen bij de mensen”, zegt Marlous Roodnat van Enver.

Nieuwsgierig kijken de voorbijgangers naar de matten bij de Binnenrotte. Sommige mensen komen toch even vragen wat dit betekent. Dit geeft de medewerkers van de pleegzorgorganisaties, de mogelijkheid om meer uitleg te geven over pleegzorg. Veel kinderen in Nederland hebben geen veilig of stabiel thuis om in op te groeien. Zij hebben dringend een plek nodig waar ze zich welkom en geliefd voelen. Een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen ontplooien. Een plek die een tweede thuis voor hen kan zijn. Dat is wat pleegzorg kan bieden. 

Week van de Pleegzorg

Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp, waarbij een kind tijdelijk of langdurig in een ander gezin woont. Pleegouders zijn mensen die hun hart en huis openstellen voor een kind dat niet bij zijn eigen ouders kan wonen. Zij bieden het kind een stabiele basis, structuur, warmte en liefde. Pleegouders zijn onmisbaar voor deze kinderen. Maar er zijn niet genoeg pleegouders in Nederland. Er staan nu 561 kinderen op de wachtlijst die geen passend pleeggezin kunnen vinden. Zij zitten in een onzekere situatie, die schadelijk kan zijn voor hun ontwikkeling en welzijn. Daarom is het belangrijk dat er meer pleegouders komen. Pleegzorg Nederland wil tijdens de Week van de Pleegzorg laten zien hoe waardevol en bijzonder pleegzorg is. Met de nieuwe campagne ‘Jouw huis een 2e thuis’ wil Pleegzorg Nederland mensen inspireren en informeren over pleegzorg.

Een tweede thuis

De slogan luidt: Jouw huis een 2e thuis. “Een tweede thuis voor kinderen vervangt niet de ouders. Dat willen we benadrukken. De ouders zijn het verleden en toekomst waar ze bij horen. Ook al zijn ze geen opvoeders, ze blijven altijd de ouders en zijn heel belangrijk in het leven van een kind”, zegt Marlous Roodnat van Enver. Pleegzorg stimuleert het contact met de biologische ouders. Soms is er geen contact meer met ouders, maar als het contact er is wordt dit erg gestimuleerd door pleegzorg. De pleegzorgorganisaties hopen met de actie meer mensen te kunnen informeren over de mogelijkheden van pleegzorg. Pleegzorg kent namelijk verschillende vormen, van full time opvang, opvang in weekenden tot opvang alleen in vakanties. Ook kunnen mensen zich bijvoorbeeld beschikbaar stellen voor netwerk pleegzorg, dat is pleegzorg waarbij je een kind uit je directe omgeving opvangt, omdat de ouders niet (volledig) voor het kind kunnen zorgen. “In Rotterdam zijn de helft van de pleegouders, netwerkpleegouders, daar zijn we wel trots op”, zegt Marlous.

Realistisch

“We proberen de positieve kanten te benadrukken, maar zeker ook de realistische kanten”, zegt Marlous. Pleegzorg is een bewuste keuze waar een screening aan vooraf gaat. Indien iemand interesse heeft kan deze persoon/hij of zij zich aanmelden bij een van de pleegzorgorganisaties. Je ontvangt dan een informatiepakket. Vervolgens kun je je aanmelden voor een informatieavond waar ook altijd een ervaren pleegouder aanwezig is om te vertellen over de ervaringen. Na de aanmelding volgen verschillende gesprekken en trainingen. In totaal duurt het ongeveer vier maanden. “Deze periode is bedoeld om uit te zoeken of pleegzorg echt is wat je wil”, legt Marlous uit.

Wil je meer weten over pleegzorg? Kijk dan op www.pleegzorg.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant