Mette Tieleman bezorgt De Havenloods zodat ze School at Sea kan betalen. 'Ik vind het een heerlijk baantje. Ik loop lekker buiten.'
Mette Tieleman bezorgt De Havenloods zodat ze School at Sea kan betalen. 'Ik vind het een heerlijk baantje. Ik loop lekker buiten.'

Mette Tieleman (13) heeft zeven krantenwijken om haar droom op zee te laten uitkomen

Algemeen 2.246 keer gelezen

Rotterdam - Mette Tieleman is een druk baasje. Tenminste: privé. Want na schooltijd verzamelt ze in hoog tempo geld om naar School at Sea te kunnen. Tíjdens schooltijd verveelt het dertienjarige meisje zich juist. Ze wil meer, sneller. En moet zelfs een beetje afgeremd worden.

“Eigenlijk wilde ik komende oktober naar School at Sea. Maar dat wordt pas in 2024. Anders zou ik echt te jong zijn voor de groep die op het schip zit. En ik ben nu al zo jong voor de klas waar ik in zit op Lyceum Kralingen. Ik leer makkelijk, zit in 3VWO. Ik verveel me vaak tijdens de les en haal toch goede cijfers.”

Avontuur

Dus zoekt Mette uitdagingen. Door met School at Sea mee te gaan bijvoorbeeld. Dat is een opleiding van een half jaar op een schip dat over de oceaan richting Caraïbisch gebied vaart. Onderweg leren de leerlingen alles wat ze op een gewone school leren, plus meer. Zeilen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, persoonlijke groei. Mette droomt van zo’n avontuur.

Maar dat moet wel wat kosten...

Mette: “In totaal 26.000 euro. Ik zit nu op 17.000 euro, dus ik ben al aardig onderweg. Ik moet nog 9.000 en daar ben ik hard voor aan het werken. Ik heb laatst een week gewerkt in Frankrijk en ik heb zeven krantenwijken. Vijf voor de buurtkrant bij ons in Schiebroek en twee voor De Havenloods. Ik vind het een heerlijk baantje. Ik loop fijn buiten en de werktijden zijn flexibel, je bent lekker onafhankelijk. Verder verkoop ik planten en stekjes. En ik ga bedrijven langs of ze me willen sponsoren, in ruil doe ik dan iets voor hen.”

Lyceum Kralingen

Tijdens het geld verdienen, had Mette rekening gehouden met een fikse zeereis in komend schooljaar. Maar dat wordt een jaar later. “Volgend jaar is het leeftijdsverschil met de rest kleiner. Dus nu eerst maar verder op Lyceum Kralingen. Ik heb alle vakken genomen die er zijn, behalve Duits. Ook omdat ik nog geen flauw idee heb wat ik later wil worden.”

Zie ook schoolatsea.mettetieleman.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant