Een compilatie van duizenden foto's op het beeldscherm van een iMac in de etalage. Een actie van de  FNV. Foto: Hans Pattist
Een compilatie van duizenden foto's op het beeldscherm van een iMac in de etalage. Een actie van de FNV. Foto: Hans Pattist

Duizenden foto’s van Hans Pattist in etalage-expositie bij DIG IT UP

Algemeen 958 keer gelezen

Rotterdam - Oud- (pers-)fotograaf Hans Pattist heeft nu een etalage-expositie bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP. Een compilatie van duizenden foto’s op het beeldscherm van een iMac in de etalage laat zien hoe breed Pattist in de jaren zeventig en tachtig Rotterdam in al zijn facetten vastlegde, van evenementen en gebeurtenissen tot mensen in tal van situaties in de stad.

Pattist werkte vanaf 1970 voor tal van media, waaronder de destijds bekende krant Het Vrije Volk. Zijn foto’s geven een prachtig tijdsbeeld en zijn in een doorlopende vertoning te zien op het beeldscherm van een iMac. 

Fotograaf Hans Pattist werkte eerder mee aan de expositie ‘Vijftig jaar Holland Pop Festival’, die in 2020 bij DIG IT UP plaatsvond. Bij dat festival in 1970 was hij nog een beginnend fotograaf. Medewerker Elin Haitsma van DIG IT UP benaderde hem onlangs voor een expositie die Pattist heeft ontwikkeld. Beelden van de stad, van gebeurtenissen en van mensen. Vaak herkenbaar, maar altijd prikkelend.

Lees verder onder foto.

Recreatie in Rijnmond. Foto: Hans Pattist

De expositie heet ‘Een Brede Blik – een panoramische kijk op de samenleving’. Het beeldscherm doet voorbijgangers stlstaan om met verwondering te zien hoe de stad aan de hand van de foto’s van Pattist voorbijtrekt. De duur van de vertoning is onbeperkt.

Pattist heeft de coronaperiode benut om een selectie van zijn omvangrijke werk te maken. “Het project is kleinschalig en succesvol. De corona periode gaf me de tijd en rust mijn archief om te keren en daaruit een spannende selectie te maken. Omdat ik mij heel breed ontwikkeld heb, koos ik voor de titel ‘Een Brede Blik’, een panoramische kijk op de samenleving.”

Galerie en erfgoedlab DIG IT UP is te vinden aan de Nieuwe Binnenweg 13-b. Open op woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Uit de krant