Het project Bovenop Zuid bestaat uit een knalgeel wandelpad van 850 meter over het dak van Zuidplein. Beeld: Rotterdamse Dakendagen
Het project Bovenop Zuid bestaat uit een knalgeel wandelpad van 850 meter over het dak van Zuidplein. Beeld: Rotterdamse Dakendagen

Voor het eerst in de historie kun je komende zomer het dak van Winkelcentrum Zuidplein op

Algemeen 3.336 keer gelezen

Rotterdam - Van 1 tot en met 4 juni vinden de Rotterdamse Dakendagen weer plaats op circa 60 daken door de hele stad. En net als vorig jaar (Rotterdam Rooftop Walk) komt er weer een groot project dat de hele maand juni te bezoeken is. Je kunt namelijk het dak op van Winkelcentrum Zuidplein, waar kunstenaars een daklandschap van 6 voetbalvelden groot tot leven brengen. 

Het project Bovenop Zuid bestaat uit een knalgeel wandelpad van 850 meter over verschillende niveaus op het dak, waar wanden, objecten en het dak zelf zijn beschilderd. Zo heb je Zuidplein nog nooit gezien! Tickets voor de Rotterdamse Dakendagen, waaronder Bovenop Zuid, zijn vanaf 1 mei te koop op rotterdamsedakendagen.nl. Een bezoek aan Bovenop Zuid gaat 3,50 euro kosten. 

Zuidplein is een belangrijk ov-knooppunt met een van de grootste busstations van Nederland. In de afgelopen jaren is het gebied eromheen (ook wel Hart van Zuid genoemd) ingrijpend veranderd door nieuwbouw en vernieuwing van de openbare ruimte. Het gelijknamige winkelcentrum vierde in 2022 het 50-jarige bestaan en is toen grootscheeps gerenoveerd. Rotterdammers en bezoekers uit de regio komen er al decennia om te winkelen en lekker te eten, maar nog nooit eerder waren ze welkom op het dak. Daarboven ligt maar liefst zes voetbalvelden aan ruimte op verschillende hoogtes: het lijkt wel een maanlandschap door alle zonnepanelen en gebouwtjes. In opdracht van Rotterdamse Dakendagen gaan kunstenaars die op Zuid wonen of werken op het dak aan de slag om verhalen uit Rotterdam-Zuid te verbeelden. 

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen kom je op hoge plekken in de stad, waar je normaal alleen luchtinstallaties en zonnepanelen vindt. Of waar (zoals op de meeste daken), eigenlijk nog helemaal niets gebeurt. Het festivalprogramma op het dak gaat over creatieve manieren om die ruimte te benutten, nu de stad steeds drukker en voller wordt. Kunstenaars en ontwerpers laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is op daken om de stad leuker, duurzamer en socialer te maken.

Uit de krant