Het Caland Monument. Foto: Gemeente Rotterdam/Joep Boute
Het Caland Monument. Foto: Gemeente Rotterdam/Joep Boute

Groot feest op de Veerkade met onder meer Loes Luca, Glenda Peters en leerlingen van Codarts Rotterdam

Algemeen 1.549 keer gelezen

Rotterdam - Het is morgen groot feest bij het Caland Monument op de Veerkade. De jarige Nieuwe Waterweg en bedenker Pieter Caland worden geëerd én cruiseschip Rotterdam VII wordt uitgezwaaid voor een legendarische reis naar New York. Zaterdag 15 oktober zijn er van 16.00 tot 18.00 uur optredens van Loes Luca, Pierre van Duijl, leerlingen van Codarts Rotterdam en Glenda Peters. De toegang is gratis.

De jarige Nieuwe Waterweg en de ontwerper van dit plan, Pieter Caland worden morgen geëerd met een lied. De commissie geschiedenis & kunst van de bewonersorganisatie Scheepvaartkwartier (BOS) heeft daartoe het initiatief genomen. In het Scheepvaartkwartier staat het Caland Monument ter herinnering aan de man die ervoor heeft gezorgd dat Rotterdam kon uitgroeien tot wereldhaven. Bovendien bevindt zich hier de Calandstraat. De naam Caland is hierdoor nauw verbonden met deze wijk.

Rien Vroegindeweij schreef speciaal voor deze gelegenheid een gedicht. Mike Boddé zette het op muziek en Loes Luca gaat zaterdag 15 oktober het lied ten gehore brengen, samen met Pierre van Duijl. Bijgestaan door leerlingen van Codarts Rotterdam die al weken bezig zijn om het refrein in te studeren.

Na deze première zal Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam spreken en Lia Lugthart, voorzitter commissie geschiedenis & kunst van de BOS, vertelt over het monument. Het programma wordt vervolgd met zang door Glenda Peters. Zij bezingt Rotterdam terwijl het cruiseschip Rotterdam VII van de Holland America Lijn (HAL) vertrekt voor een reis naar New York. De HAL nodigt iedereen uit om het cruiseschip – net als 150 jaar geleden toen voor het eerst een cruiseschip (Rotterdam I) van de HAL vertrok uit Rotterdam – uit te zwaaien. Neem uw witte zakdoek of shawl daarom mee!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant