Bas Romeijn heeft over deze eerste Rotterdamse luchtvaartshow, I.C.A.R., een filmverslag geplaatst op zijn videoblog. Foto's: basromeijnfilms.blogspot.com
Bas Romeijn heeft over deze eerste Rotterdamse luchtvaartshow, I.C.A.R., een filmverslag geplaatst op zijn videoblog. Foto's: basromeijnfilms.blogspot.com

Een stukje Rotterdamse luchtvaarthistorie: de eerste vliegshow op Waalhaven in 1922

Algemeen 521 keer gelezen

Rotterdam - De prille luchtvaart had door de 1e Wereldoorlog vooral een militaire ontwikkeling gehad. Na de oorlog, was men op zoek naar burgertoepassingen. In 1922 organiseerde De Koninklijke Vereniging voor de Luchtvaart op het Vliegveld Waalhaven van 2 tot 17 september het Internationaal Concours Aviatiek Rotterdam , de I.C.A.R. 

Een tentoonstelling en vliegshow ter promotie van de luchtvaart. Het vliegveld was inmiddels al ruim een jaar in gebruik en kon dan gelijk officieel geopend worden. Zo was de prille KLM begonnen met lijn- en postvluchten en op de tentoonstelling liet zij de mogelijkheden van luchtfotografie zien.

Lees verder onder foto.

Bas Romeijn heeft een videoblog met historische films en podcasts over Rotterdam en Barendrecht. Over deze luchtvaartshow heeft hij nu een filmverslag geplaatst, een echte stukje Rotterdamse luchtvaarthistorie!

Lees verder onder foto.

De genodigden voor de opening, onder wie Prins Hendrik, gemaal van Kon. Wilhelmina, de marinestaf, de havenbaronnen en gezanten van Frankrijk, België, Groot Brittannië, Italië en Duitsland verzamelden zich in het chique clubgebouw van de Kon. Roei en Zeilvereniging ‘de Maas’, vanwaar men in feestkledij, per speciale motorboot de rivier over stak naar de Waalhaven.

Daar stond de camera van Polygoon-Profilti om de aankomst van al die ‘hoog geplaatste’ personen vast te leggen.

Na een maaltijd en de gebruikelijke toespraken liet men zich nog even fotograferen in een tentoonstellingshal om daarna plaats te nemen op de terrassen. Daar stonden veel vliegtuigen klaar voor demonstraties en wedstrijden. Er konden zelfs pleziertochtjes per vliegtuig gemaakt worden. 

Bekijk het filmpje over dit stukje luchtvaarthistorie op https://basromeijnfilms.blogspot.com/

Uit de krant