Publiek kan vanaf 12 januari stemmen op favorieten. Foto: Stichting Mara
Publiek kan vanaf 12 januari stemmen op favorieten. Foto: Stichting Mara

OPstap voor dak- en thuisloze jongeren uit Rotterdam maakt kans op Appeltje van Oranje

Algemeen 133 keer gelezen

Rotterdam - OPstap voor dak- en thuisloze jongeren uit Rotterdam maakt kans op een Appeltje van Oranje 2022. En vanaf 12 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op OPstap als favoriet. 

Er zijn in totaal 39 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 21 januari via stem.oranjefonds.nl. 

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. Denk hierbij aan projecten waarbij een jongere is geholpen en zich vervolgens inzet voor andere leeftijdsgenoten.

De projecten die kans maken op de Appeltjes van Oranje pakken dit probleem succesvol aan en het Oranje Fonds vindt dan ook dat zij steun en erkenning verdienen. Reden om de uitreiking in 2022 om dit thema te laten draaien en daarmee te benadrukken dat álle jongeren ertoe doen.

Er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander, omdat 2022 een lustrumjaar is. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

OPstap voor dak- en thuisloze jongeren

OPstap is een project van Stichting Mara dat al vele jaren activiteiten organiseert voor dak- en thuisloze jongeren in Rotterdam (en Den Haag). Door jongeren even weg te laten zijn uit de wereld van hulpverleners en maatschappelijke opvang en ze samen op te laten trekken met jongeren die als vrijwilliger meedoen, gaat het even niet meer over problemen, maar over kansen en dromen. OPstap biedt een thuis aan jongeren die nog geen thuis hebben. 

Uit de krant