Sloophamers aan de achterkant van ons oude postkantoor. Auw, dat doet pijn.... Foto: Caro Linares
Sloophamers aan de achterkant van ons oude postkantoor. Auw, dat doet pijn.... Foto: Caro Linares

Auw! Het doet veel mensen pijn nu de sloophamers bij het postkantoor gearriveerd zijn

Algemeen 1.141 keer gelezen

Rotterdam - We wisten allemaal dat het moment ooit daar zou zijn, maar nu het er echt van gekomen is, laait de discussie over de plannen met het voormalig postkantoor aan de Coolsingel weer hoog en emotioneel op. 

Door Emile van de Velde

Het is al een paar jaar bekend wat er met het historische gebouw tussen stadhuis en Meent gaat gebeuren. Maar geaccepteerd zijn de plannen nog zeker niet. Wellicht gaat dat nooit helemaal gebeuren. Ook niet nadat eerder dit jaar de hoger beroepen tegen de omgevingsvergunning voor de woontoren op het postkantoor ongegrond verklaard werden. Want dat is, en blijft, het pijnpunt: een toren ín het gebouw waarin ontwikkelaar en eigenaar Omnan een toren van 155 meter gaat realiseren. Voor woningen, horeca, winkels en een vijfsterrenhotel.

De discussie leek afgelopen jaar wel wat geluwd te zijn, we hadden andere zaken aan ons hoofd. Tot onlangs de werkzaamheden begonnen. Aan de achterkant van het gebouw, aan het Rodezand, wordt een stuk gesloopt. Voorbijgangers keken deze week opeens met verbijstering naar een gat in hun postkantoor. En dat ligt gevoelig. 

Het voormalig Hoofdpostkantoor van de stad uit 1923 is voor veel mensen nog steeds verbonden met de beelden van na het bombardement, elke Rotterdammer kent de foto’s waarop in het centrum van de stad alleen nog stadhuis en postkantoor staan. Dáár moet je van afblijven, gonst het over sociale media. 

Rotte kies

Bijna een eeuw lang was het prachtige gebouw aan de Coolsingel de plek waar Rotterdammers naartoe gingen om hun postzaken te regelen. De gigantische monumentale hal staat in ieders geheugen gebeiteld. Maar... die herinnering is wél vervaagd. Want hoe populair het gebouw ook is (dat bleek wel toen er in 2019 open huis was); het is óók een feit dat van alle plannen en alle initiatieven jarenlang niets terechtkwam. Van poppodium tot museum, het bleek allemaal onhaalbaar. En ondertussen stond het maar te verpauperen en verloederen. Eén van de mooiste gebouwen van Rotterdam werd langzamerhand een rotte kies.

Lees verder onder de foto.

En zo gaat het worden. Artist Impression: Omnam Group

Uiteindelijk kwam er toch een plan dat door gemeenteraad en welstandscommissie goed werd gekeurd: POST Rotterdam. Het ontwerp is van het New Yorkse architectenbureau ODA in samenwerking met Braaksma en Roos. In opdracht van de Omnam Investment Group, dat het pand (in hun eigen woorden) terug wil geven aan de stad. Het moet een complex worden waar overdag én ’s avonds wat te beleven is. 

In de plannen wordt de hal uit onze herinnering weer toegankelijk voor ons allemaal en gaan de ramen aan de Coolsingelkant weer open. De beelden van het verlichte opgeknapte pand aan de voorkant zien er prachtig uit, net als het idee van een doorgang waar je zó vanaf de Meent richting de tuin van het stadhuis kunt wandelen. 

Toch een beetje slopen

Bottleneck en aanstichter van de onvrede blijft de toren die aan de achterkant komt. Om de komst van die toren en een gedeeltelijk nieuwe achtergevel mogelijk te maken wordt er nu gesloopt. En dat doet pijn. Meteen ging de discussie weer van start. Zoals ie waarschijnlijk nog héél lang blijft doorgaan. Ook als het gebouw al lang en breed af is.

Reageren? Volg De Havenloods op Facebook!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant