De gedenkplaat op Waalhaven-Zuid: de tekst is nauwelijks meer te lezen en de locatie ziet er onverzorgd uit. Foto: Peter Zoetmulder
De gedenkplaat op Waalhaven-Zuid: de tekst is nauwelijks meer te lezen en de locatie ziet er onverzorgd uit. Foto: Peter Zoetmulder

Plaquette van Britse noodlottige luchtaanval op Waalhaven staat er treurig bij

Algemeen 1.041 keer gelezen

Rotterdam - Het bescheiden gedenkteken (plaquette) in de groenstrook op de hoek van het Parmentierplein en de Anthony Fokkerstraat op bedrijventerrein Waalhaven-Zuid verkeert in een troosteloze staat. De tekst is nauwelijks meer te lezen terwijl ook het grasveld erom heen niet wordt bijgehouden.

Door Peter Zoetmulder

Het paneel is tot stand gekomen mede dankzij een financiële bijdrage van de Wells Brewery, de Gebiedscommissie Charlois van gemeente Rotterdam en Waalhaven Group.

Ruim vijf jaar geleden, op 3 mei 2016, vond de onthulling plaats van deze eenvoudige plaquette met foto’s en namen van dertien piloten en schutters van het 600e squadron van de Royal Air Force (RAF). Zij waren op 10 mei 1940 betrokken bij de luchtaanval op het toenmalige vliegveld Waalhaven, gericht tegen de daar gelande Duitsers. Zeven Britse vliegers kwamen om het leven bij deze aanval. Zij liggen begraven op begraafplaatsen in Rotterdam (Crooswijk), Spijkenisse en Piershil.
Vliegend in zes Bristol Blenheims maakten zij met hun boordwapens enkele op het vliegveld geparkeerde Junkers Ju 52 transporttoestellen van de Luftwaffe onklaar, maar kans op een tweede aanval kregen de Britten niet, want inmiddels waren Duitse jachtvliegtuigen op het strijdtoneel gearriveerd. De Britse Blenheims werden vervolgens bijna allemaal door een groot aantal Messerschmitt Bf 110 jagers neergeschoten.

Geen partij

De trage Blenheims waren namelijk geen partij voor de Duitse Messerschmitts, hoewel de Britten volgens hun Duitse tegenstanders dapper strijd hebben geleverd. Er vielen zeven doden onder de bemanningen van de Blenheims, één werd gevangen genomen en drie wisten via Hoek van Holland weer naar Engeland terug te keren. Twee mannen konden met hun zwaar beschadigde vliegtuig de thuisbasis Manston in Engeland bereiken. Vier omgekomen bemanningsleden, te weten Roger Moore, Laury Isaacs, Mike Anderson en Herbert Hawkins werden overigens pas op 24 april 1981 na een uitgebreide studie door Hans Onderwater geïdentificeerd, waarna de nabestaanden konden worden geïnformeerd over hun laatste rustplaatsen.

Lees verder onder foto:

Hopelijk ziet de plaquette er uiterlijk volgend jaar mei beter uit. Foto: Peter Zoetmulder

Omdat de locatie aan de Waalhaven niet geschikt was voor toespraken, was in mei 2016 gekozen voor een ontvangst op het Kasteel van Rhoon. Speciaal voor deze gelegenheid was ook Honorary Air Commodore Lord Hugh Trenchard, kleinzoon van de ‘Vader van de RAF’, meegekomen. Trenchard zei blij te zijn met de plaquette zodat het verhaal blijvend herinnerd kan worden.
Het vorig jaar verschenen boek ‘Target Waalhaven 10 mei 1940 ‘ van Kees Stoutjesdijk beschrijft tot in detail de dramatisch verlopen aanval.

Zie ook: https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/39171/vrijwel-niets-terug-te-vinden-van-vliegveld-waalhaven-geen-spoo

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant