Natascha Hokke had altijd al een grote fascinatie voor de natuur. “Toen ik heel klein was wilde ik alles weten over wilde dieren. Pas later ontstond ook mijn interesse voor de Nederlandse natuur”
Natascha Hokke had altijd al een grote fascinatie voor de natuur. “Toen ik heel klein was wilde ik alles weten over wilde dieren. Pas later ontstond ook mijn interesse voor de Nederlandse natuur”

Boswachter Natascha Hokke: ‘Prachtig toch dat Rotterdam zo dichtbij zo’n mooi natuurgebied ligt!’

Algemeen 2.612 keer gelezen

Rotterdam/Regio - Natascha Hokke had altijd al een grote fascinatie voor de natuur. “Toen ik heel klein was wilde ik alles weten over wilde dieren, zoals panda’s, koala’s en chimpansees. Pas later ontstond ook mijn interesse voor de Nederlandse natuur”, zegt Natascha. Wij ontmoeten haar in de Ackerdijkse Plassen.

Door Andrea van der Houwen 

“Ik groeide op in Vierpolders op Voorne-Putten”, vertelt Natascha. “Na de middelbare school stond ik echt te springen om in de grote stad te gaan studeren.” Natascha volgde de studie communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. “Daarnaast wilde ik heel graag vrijwilligerswerk gaan doen. Toen bij Natuurmonumenten een functie als webredacteur voorbij kwam, dacht ik: ik ga het gewoon proberen. Toen ontdekte ik echt de hele Nederlandse natuurwereld. Nog voor mijn afstuderen werd mij daar een baan aangeboden. Ik begon echt als groentje. Het was een dubbelfunctie: webredacteur op het regiokantoor voor Zuid-Holland en Zeeland en communicatiemedewerker voor het bezoekerscentrum aan de Nieuwkoopse Plassen. Heel afwisselend.” 

Vijf soorten vogels

Nu is Natascha boswachter communicatie en beleven voor Rotterdam en Midden-Delfland. “Ik werk in een team met collega’s in allerlei verschillende disciplines, dat maakt dit werk juist zo leuk. Ik had al veel kennis van de natuur opgedaan als webredacteur, maar nu begon het pas echt. Ooit dacht ik dat er vijf soorten vogels in Nederland leefden. De reiger, de kraai de eend, de mus en de meeuw.” 

Natuurmonumenten

Natascha kan er hartelijk om lachen want zij somt nu moeiteloos de ene na de andere vogelsoort op die voorkomt in haar werkomgeving. “Toen Natuurmonumenten dit gebied overnam van Vogelbescherming,” vervolgt Natascha, “is afgesproken dat er een zo breed mogelijk scala aan vogelsoorten nagestreefd zou worden. Hiervoor zijn hele verschillende stukken leefomgeving gecreëerd.” Zij heeft het nog niet gezegd, of er vliegt een ijsvogel rakelings langs de plek waar wij op dat moment staan. Het is een uitkijkpunt over de Ackerdijkse Plassen en de Schieveense polder. “Kijk daar in de verte zie je Rotterdam”, zegt Natascha. “Prachtig toch, dat dichtbij de stad zo’n mooi natuurgebied ligt.” 

Lees verder onder de foto.


Natascha Hokke in de natuur.

“Alles wat met communicatie te maken heeft behoort tot mijn takenpakket”, vervolgt Natascha. “Zoals de informatie over routes voor wandelen en fietsen, praten met de pers, het beheren van sociale media, het organiseren van evenementen en contact houden met onze vrijwilligers. Een belangrijk onderdeel van mijn baan is het samenwerken met Belevenisboerderij Schieveen en Herenboerderij de Vlinderstrik. Vanaf de Belevenisboerderij kunnen kinderen met hun ouders gaan struinen of fietsen in de polder nadat ze gespeeld hebben in de speelnatuur van OERRR en de beesten hebben mogen aaien en knuffelen. Bij de Herenboerderij beheren we het groen samen met de boer. Wij willen graag vogels in kleinschalig boerenland terugbrengen. Zoals de vink, de kneu en de patrijs. Samen met de Herenboerderij hebben we afgesproken dat zij af en toe graan laten staan op het land voor de zaad etende vogels. Die samenwerking tussen natuur en landbouw gaat hand in hand. Het leukste van mijn werk vind ik het om mensen uit de stedelijke gebieden een beleving te geven in het groen”, concludeert Natascha. Zij vertelt enthousiast over Buitenplaats De Tempel, net aan de andere kant van de A13. “Ook weer zoiets moois om samen met collega’s, boeren en vrijwilligers aan te werken”, besluit Natascha.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant