Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam

Vissen zwemmen voortaan zó uit de Maas de stad in

Algemeen 1.125 keer gelezen

Rotterdam - Middenin de stad, een beetje verscholen maar niet voor lang meer, ligt de Leuevekolk. Daar wordt een vispassage, ligweide en steiger aangelegd. De Leuvekolk is het water dat tussen twee hoge kantoren aan de noordzijde van de Blaak ligt. Het verbindt de Rotte, via de Leuvehaven, met de Nieuwe Maas. En het wordt er prachtig!

In 2020 werd de oude waterinlaat onder de Blaak en Plein 1940 hersteld. Daarmee zorgt de Nieuwe Maas nu voor vers, zoet water in de Leuvekolk. Vissen kunnen door de nieuwe vispassage voortaan van de Nieuwe Maas naar de Rotte zwemmen, en andersom. 

De passage bestaat uit aaneengeschakelde betonnen bassins. Elk bassin ligt telkens 6 centimeter hoger of lager. Daardoor kunnen vissen over de bodem van het bassin omhoog ‘klimmen’ of afdalen. Ze komen via luwten in de hoeken van het bassin automatisch terecht bij de opening naar het volgende bassin. De klim of afdaling wordt even onderbroken in een van de rustbassins. Ook de waterkwaliteit in de Leuvekolk gaat erop vooruit. Eerst stond het water stil en hoopte er vaak kroos en vuil op. 

Komende maanden wordt de kade vervangen door een ligweide met gras en zitbankjes. Op de nieuwe steiger kun je straks dicht bij het water zitten. Je kunt er dan ook een kano aanleggen. Met een kano kun je voortaan door het hele centrum en heel Noord peddelen. Als je wilt kun je zelfs helemaal naar Moerkapelle varen. Kano’s zijn te huur op verschillende plekken langs de rivier.

De vispassage is in december klaar, de ligweide met gras en de steiger mei volgend jaar. Bomen en planten worden later geplant. Dat kan pas na de sloop van een kantoor ernaast. Naar verwachting is de Leuvekolk in 2023 helemaal af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant