Afbeelding

Sterrenhemel in hal van Rotterdam Centraal

Algemeen 122 keer gelezen

Rotterdam - Rotterdammer Eddy Kaijser brengt de centrale hal van Rotterdam Centraal tot leven met een sterrenhemel. Tot 8 januari hangt zijn kunstwerk er. “Sterren weten ons te betoveren.”

Zijn studio ID Eddy, een team van ongeveer zeven personen, moest twee volledige weken flink aanpoten om het kunstwerk ‘Van de Kozmoz’ op tijd op de juiste plek te krijgen. “We moesten spullen bestellen vanuit heel het land. Sommige materialen zijn uit Frankrijk met de express-post naar ons toegestuurd”, vertelt Kaijser.

“Ik wil de ruwheid van de ster laten zien. Eentje die bijna uit elkaar barst van de energie. Een ster is pure energie. Vandaar het explosieve uiterlijk, de driedubbele gelaagdheid van reflecterende schermen en de flits-lichtprogrammering. De sterrenhemel is gemaakt van verwarmingsbuizen en 94 oliedrumdeksels.”

Het thema sterren is gekozen omdat het werk te zien is in de donkerste tijd van het jaar. “Licht en sterren spreken dan een stuk meer tot de verbeelding. Nu houd ik zelf niet zo van die kerstversiering, met van die lullige sterretjes. Daarom ook ‘Van de Kozmoz’ waarbij lief is ingeruild voor ruw en flitsend”, legt Kaijser uit. “Sterren zijn poëzie. Ze hebben door de jaren heen schrijvers, dichters en menig ander individu op de wereld verwonderd. Ze confronteren ons met de onmetelijke reikwijdte van het heelal. Sterren leven, hun licht glinstert aan de hemel. De glinsteringen zijn lief van veraf, maar feitelijk zijn sterren vuurmassa’s met grote uitbarstingen van energie, in de vorm van vuur. Ze zijn dynamisch, indrukwekkend en weten ons te betoveren”

Die energie komt nu naar het Centraal Station. Via een continue lichtbron dat wordt aangevuld met korte en langere pulserende lichtflitsen. Het kunstwerk meet 8 bij 6 bij 5 meter en heeft een doorsnede van 3 meter. Alle delen bij elkaar opgeteld, weegt het kunstwerk ongeveer 250 kilogram.

(Door Gerrit van Loon)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant